Takšni so fizični simptomi stresa: podlegli ste vsaj enemu!

Takšni so fizični simptomi stresa: podlegli ste vsaj enemu! (foto: profimedia) profimedia
9. 11. 2022

Jemljemo jih kot nekaj samoumevnega, pa to niso. S temi znaki telo opozarja, da ste pod prevelikim stresom in bi morali zase bolje poskrbeti. 

Stres je danes nekaj, čemur se ne morete v popolnosti izogniti. Fizični simptomi stresa pa se pojavijo šele, ko ste mu izpostavljeni dlje časa. Takrat je nadvse nujno, da poskrbite zase, drugače drvite proti izgorelosti. 

Določena mera stresa je koristna, ko opazite spodnje simptome, pa veste, da je vse skupaj šlo predaleč:

Utrujenost

To bo prvi pokazatelj, da je nekaj narobe. Spali boste dovolj ur, imeli boste urejeni spalni ritem, pa vendar boste ves čas utrujeni. Ko je telo pod stresom, nadledvične žleze proizvajajo presežek hormona kortizola, kar lahko vodi v utrujenost. 

Glavoboli

Stres na ljudi vpliva različno, pri nekaterih lahko povzroči tenzijske glavobole ali migrene. Zgodi se zaradi večje napetosti mišic, ker je telo pod stresom. Poleg glavobola lahko čutite še pritisk v vratu in ramenih. 

Prebavne težave

Lahko se pojavijo prebavne motnje, torej težave s prebavljanjem in zgago, driska, zaprtje, napihnjenost ... Stres namreč upočasni prebavo in spodbudi izločanje želodčne kisline. 

Fizične bolečine

Če vas stres spremlja že dolgo časa, boste začeli čutiti bolečine v mišicah in sklepih. Kot smo omenili, so mišice stalno napete, ko ste pod stresom. Zdelo se vam bo, da se je bolečina pojavila od nikoder, vendar sedaj veste, od kje izvira. 

Hitro bitje srca

Ob stresu bo telo sprostilo nekatere hormone, ki vplivajo na pospešen srčni utrip. Lahko pa je to posledica povišanega krvnega tlaka, kar prav tako povezujemo s stresom. 

Upad libida

Ko imate veliko stresa, vam verjetno ni do spolnosti. Takrat libido upade, moški imajo lahko težave z erekcijo. 

Težave s kožo

Povečana količina hormona kortizola v telesu lahko povzroči vnetje, na koži pa se bodo pojavile akne, ekcem in luskavica, če ste nagnjeni k njej. 

Povečano izpadanje las

Lasje nam izpadajo vsak dan, vendar bodo v času stresa izpadali v precej večji količini. Spet so ključni hormoni: med stresom se pojavi preveč tistih hormonov, ki povzročajo izpadanje. 

Ne morete nadzorovati teže

To gre lahko v dve skrajnosti: ali se boste prenajedali kot odgovor na stres, ali pa boste povsem izgubili apetit. Oboje vodi v slabe prehranjevalne navade, zaradi česar se boste zredili ali nezdravo shujšali. 

Ne morete se naspati

Zvečer se dolgo premetavate po postelji, ponoči se pogosto prebujate, zjutraj se komaj prebudite - vse to povzroča stres. 

Velikokrat ste bolni

V času stresa boste pogosteje bolni, saj je imunski sistem oslabljen, ker ne skrbite zase z gibanjem, zdravo prehrano in hidracijo. Zato ne more dobro delovati, bakterije in virusi pa najdejo pot do vas.