10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Tedenski jedilnik za gurmansko hujšanje (4. del)

Tedenski jedilnik za gurmansko hujšanje (4. del) (foto: profimedia) profimedia
24. 6. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Pozdravljeni v zadnjem tednu štiritedenske gurmanske diete Sit Fit! V zadnjih treh tednih ste spoznali veliko novih okusov, nekaj novih sestavin in mnogo novih kombinacij. Upam, da so vam bili recepti všeč.

Ko boste poskusili prav vse jedi, mi na barbara@sitfit.si sporočite, katera jed vam je bila najboljša, da jo okronamo za zmagovalko gurmanske Sit Fit diete.

Hvala, ker ste sodelovali v dieti in hvala, ker ste izstopili iz svoje cone ugodja ter se prepustili novim okusom, čudoviti ste! Teh receptov pa nikar ne uporabljajte le v času diete, privoščite si jih večkrat, saj so enostavni, okusni in zdravi.

Tedenski jedilnik

1. dan: Beljakovinski dan

Zajtrk

  • 2 hruški

Kosilo 

  • Ajdove palačinke z dimljenim lososom, kumaro in avokadom (po kosilu popijte skodelico juhe ali čaja)

Recept za ajdove palačinke z dimljenim lososom, kumaro in avokadom najdete TUKAJ.

Večerja

  • Tunina solata (namesto tunine lahko v solato natrgate koščke dimljenega lososa.)

Recept za tunino solato najdete TUKAJ.

2. dan: Škrobni dan

Zajtrk

  • Skodelica češenj

Kosilo

  • Grahovo-špargljeva omaka s pirejem iz sladkega krompirja (ko šparglji niso več v sezoni, omako pripravite brez njih). Skleda solate (po kosilu popijte skodelico juhe ali čaja)

grahovo-špargljeva omaka

Potrebujete (za 2 osebi)

  • Sestavine za pire iz sladkega krompirja: 1 gomolj sladkega krompirja (približno 200 g), 200 g navadnega krompirja, sol, poper, 4 koščki masla, nekaj žlic mleka
  • Sestavine za grahovo-špargljevo omako: 250 g zamrznjenega ali svežega graha, 100 g špargljev, 1 majhen kos masla, 1 pest sveže mete, 1 žlička moke, 4 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrela voda in zelenjavna kocka), sol, poper

Priprava

Krompir olupite, narežite na enako velike koščke in skuhajte v vreli in soljeni vodi.

Medtem v kozici stopite maslo, dodajte žličko moke in premešajte. Dolijte zelenjavno jušno osnovo in mešajte toliko časa, da tekočina zavre in da dobite nežno kremno tekočino. V kozico sedaj dodajte grah in na koščke narezane šparglje. Premešajte in kuhajte toliko časa, da se grah in šparglji skuhajo – približno 10 minut. Če zelenjava po desetih minutah še ni skuhana in v kozici primanjkuje tekočine, te (jušno osnovo ali vodo) še nekaj dodajte in kuhajte še toliko časa, da se zelenjava skuha.

Kuhan krompir odcedite in pustite stati 3 minute, da odvečna para izhlapi. Potem h krompirju dodajte maslo in nekaj žlic mleka ter ga zmečkajte v pire. Dodajte toliko mleka, kot je potrebno, da dobite mehak krompirjev pire. Krompir še popoprajte in premešajte.

Omako poskusite ter posolite in popoprajte glede na okus. Pire servirajte na krožnik, čez prelijte omako in okrasite z metinimi lističi ter postrezite.

Večerja

  • Pečen krompirček in ketchup (pečen krompirček si pripravite doma ali pa pojdite ponj ven)

Recept za pečen krompirček najdete TUKAJ.

3. dan: Ogljikovo-hidratni dan

Zajtrk

  • 1 kivi

Kosilo

  • Kuskus solata s češnjevci, redkvicami, rukolo in kumaro

Recept za solato najdete TUKAJ.

Večerja

  • Arašidova pita (povabite k sebi prijatelje ali družinske člane in uživajte v tej sladici)

Recept za arašidovo pito najdete TUKAJ.

4. dan: Sadno-zelenjavni dan

Zajtrk

  • Hruškov smuti z ingverjem

Recept za hruškov smuti najdete TUKAJ.

Malica

  • 3 dcl najljubšega gostega soka

Izberite enega izmed svojih najljubših gostih sadnih sokov (breskovega, mareličnega ali jagodnega)

Kosilo

  • Vegi juha

Recept za vegi juho najdete TUKAJ.

Malica

  • 3 dcl najljubšega gostega soka

Večerja

  • Skodelica arašidov in čaj ali sok
5. dan: Beljakovinski dan

Zajtrk

  • 2 jabolki

Kosilo

  • Pice iz jajčevcev, skleda solate, kos kruha (po kosilu popijte skodelico juhe ali čaja)

pice iz jajčevcev

Potrebujete (za 2 osebi)

  • 1 večji jajčevec, 3 sveži paradižniki, 3 žlice paradižnikove kaše, 5 strokov česna, 1 pest sveže bazilike, 1/2 žličke sladkorja (neobvezno, le izven sezone paradižnikov), 1 ščepec čilijevih kosmičev (neobvezno), 1 velika mocarela, 1 žlica naribanega parmezana, sol, olivno olje, suh origano

Priprava

Jajčevec narežite na dvo-centimetrske rezine – vse rezine naj bodo približno enake debeline. Rezine položite na kuhinjsko brisačo, jih posolite in pustite, da izpustijo nekaj vode in s tem nekaj svoje grenkobe. Po 15 minutah rezine obrnite in jih pustite še 15 minut. Nato jih obrišite s kuhinjsko brisačo, prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko, premažite z malo olivnega olja in potresite s suhim origanom. Pecite jih približno 20 minut v pečici, ogreti na 190°C.

Medtem, ko se rezine jajčevcev pečejo, v kozici segrejte žlico olivnega olja in na segretem popecite sesekljan česen. Pazite, da se česen ne obarva, saj bo postal grenak. Ko se česen malenkost zmehča, v kozico dodajte na majhne koščke narezan paradižnik. V času, ko paradižnik ni najbol zrel in sladek (izven sezone) v kozico dodajte sladkor. Paradižnik še posolite in popoprajte ter dodajte še velik ščepec origana. Paradižnik kuhajte še približno 10 minut, da se zmehča. Večkrat premešajte. Pred koncem kuhanja v kozico dodajte še 3 žlice paradižnikove kaše, da dobite enotno sladko paradižnikovo omako.

Ko so rezine jajčevcev pečene – morajo se zmehčati, a ne preveč, da obržijo svojo obliko – jih vzemite iz pečice. Na posamezne rezine razporedite nekaj paradižnikove omake, nanjo razporedite na rezinice narezano svežo baziliko, nanje pa naribano mocarelo, zmešano z naribanim parmezanom. Jajčevce prenesite nazaj v vročo pečico in pecite toliko časa, da se mocarela stopi in malenkost popeče – okoli 5 minut.

Pečene pice servirajte na krožnike, če želite, okrasite s čilijevimi kosmiči in postrezite.

Večerja

  • Krožnik sira in paradižnika ter jogurt

Za večerjo pojejte dve pici od kosila in solato ali pa si pripravite krožnik sira (ki je ostal od priprave kosila) in paradižnikov ter popijte kozarec navadnega jogurta.

6. dan: Škrobni dan

Zajtrk

  • 2 rezini ananasa

Kosilo

  • Pražen riž s paradižniki in avokadom, skleda solate (po kosilu popijte skodelico juhe ali čaja)

Recept za pražen riž s paradižniki in avokadom najdete TUKAJ.

Večerja

  • Kokice

Zvečer se doma ali v kinu pocrkljajte z vrečko kokic ali v pečici pečenem čipsom z manj maščobe.

7. dan: Ogljikovo-hidratni dan

Zajtrk

  • 1 skodelica češenj

Kosilo

  • Rezanci v vodkini omaki z dišavnim posipom, skleda solate

rezanci v vodkini omaki z dišavnicami

Potrebujete (za 2 osebi)

  • Sestavine za paradižnikovo omako: 1 šalotka, 2 stroka česna, 1 sušen feferonček ali 1 žlička tabaska (neobvezno), 1/2 žličke sladkorja, 4 žlice vodke, 200 g paradižnikove kaše ali pelatov, olivno olje, sol, poper
  • Sestavine za dišavni posip: 2 vejici svežega peteršilja, 2 žlici drobtin, sol, olivno olje
  • Ostale sestavine: 200 g rezancev, sol

Priprava

V kozici segrejte malo olivnega olja in na njem prepražite sesekljano šalotko. Ko šalotka postekleni (postane skoraj prozorna), posolite in popoprajte ter dodajte sesekljan česen. Dodajte še zdrobljen feferonček ali tabaskovo omako in sladkor ter počasi kuhajte še toliko časa, da se šalotka karamelizira.

Potem v kozico dodajte vodko in kuhajte toliko časa, da alkohol izpari, in dodajte še paradižnikove pelate. Na majhnem ognju kuhajte še 15 minut, da se okusi prepojijo in omaka zreducira – da postane gosta. Poskusite in popoprajte ter dosolite, če je potrebno.

Vmes v vreli in osoljeni vodi skuhajte rezance po navodilih na embalaži.

Pripravite še dišavni posip. V segreti ponvi prepražite 2 žlici drobtin, malenkost posolite in pokapajte z olivnim oljem. Dodajte dobro sesekljan peteršilj in pražite toliko časa, da se drobtinice popečejo in postanejo zlate barve.

V omako umešajte kuhane rezance in dobro premešajte. Rezance servirajte, potresite z dišavnim posipom in postrezite.

Večerja

  • Sladoled z vročimi višnjami, piškoti in mandljevimi lističi (če mandljevih lističev nimate, sladico pripravite brez njih)

Recept za sladoled z vročimi višnjami, piškoti in mandljevimi lističi najdete TUKAJ.

8. dan: Sadno-zelenjavni dan

Zajtrk

  • Pečen ananas z medeno omako

Recept za pečen ananas z medeno omako najdete TUKAJ.

Malica

  • 3 dcl gostega soka, skodelica praženih lešnikov

Izberite enega izmed svojih najljubših gostih sadnih sokov - npr. breskovega, mareličnega ali jagodnega.

Kosilo

  • Ananasov smuti s korenjem

ananasov smuti s korenjem

Potrbujete (za 2 osebi)

  • 2 korenčka, 1 jabolko, 1 skodelica ananasa, 3 dcl jabolčnega soka

Priprava

Korenček in ananas olupite in narežite na koščke. Jabolku odstranite sredico in ga narežite na kocke. Dva koščka ananasa prihranite za okras, ves preostali pa prenesite v mikser. Dodajte še korenje in jabolko ter jabolčni sok in zmiksajte. Smuti prelijte v kozarec, okrasite z ananasom in postrezite.

Malica

  • Korenje

Korenje olupite in zagrizite vanj, lahko pa ga tudi naribate in pripravite v solati z malo soli, olja in kisa.

Večerja

  • Solata z orehi in jabolki

Recept za solato najdete TUKAJ.

So vam bili recepti všeč? Še več kot sto drugih receptov čaka na vas na spletnem mestu www.sitfit.si. Na spletnem mestu poleg gurmanskih in zdravih receptov najdete tudi nasvete, namige ter zabavne, informativne in poglobljene zapise na Sit Fit blogu.

Barbara Kvas, gurmanka in avtorica receptov vas vabi, da se ji pridružite in se začnete gurmansko razvajati zdaj!

Preberite še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri