Težave z erekcijo: TO jih lahko ublaži, učinki pa so primerljivi celo z viagro

8. 11. 2023
Deli
Težave z erekcijo: TO jih lahko ublaži, učinki pa so primerljivi celo z viagro (foto: Profimedia)
Profimedia

Motnje erekcije lahko zaradi različnih vzrokov prizadenejo moške v različnih življenjskih obdobjih. 

Erektilna disfunkcija (ED) je spolna motnja pri kateri moški ne more doseči ali dlje časa ohraniti zadostne erekcije spolnega uda. Obstaja več rešitev, ki  lahko ob tem pomagajo, med njimi je tudi priljubljena modra tabletka – viagra, ki se je na trgu pojavila konec osemdesetih let prejšnjega stoletja kot učinkovita in najboljša rešitev zoper impotenco. Toda to še zdaleč ni edina rešitev.

Redna kardio vadba pomaga ublažiti težave z erektilno disfunkcijo

Glede na nove raziskave o moški impotenci, ki jih je opravil Baylor College of Medicine, lahko redna vadba pomaga ublažiti težave z erektilno disfunkcijo. V raziskavi so analizirali rezultate 11 raziskav, ki so vključevale več kot 1000 moških, da bi preverili, kako učinkovita je vadba pri zdravljenju erektilne disfunkcije.

Raziskovalci so želeli najti dostopno rešitev za to težavo, zato so med raziskavo pri 636 moških izvajali načrt aerobne vadbe, ki je potekal tako, da so moški šest mesecev trikrat tedensko izvajali 30-60-minutno vadbo. Vaje so vključevale plavanje, kolesarjenje in celo hitro hojo. Pravzaprav vse kar poveča srčni utrip. 

Izkazalo se je, da je 30 minut kardio vadbe trikrat na teden lahko enako učinkovito kot jemanje viagre.

Moški, ki so sodelovali, so dobili podporo, toda med njimi je bila polovica tretirana kot nadzorovana skupina, druga polovica pa je bila prepuščena sama sebi. Raziskovalci niso dovolili, da bi vedeli, kdo je prejemal zdravila za erektilno disfunkcijo in kako dolgo jih je prejemal.

Potrebne še dodatne raziskave za optimalne rezultate

Rezultati so pokazali, da so se moškim, ki so se ukvarjali z vadbo, simptomi glede motenj erekcije izboljšali. Vendar so se rezultati razlikovali glede na to, kako blaga ali huda je bila disfunkcija.

Raziskovalci so prišli do zaključkov, da redna aerobna vadba lahko izboljša erektilno funkcijo moških, zlasti tistih z nižjimi izhodiščnimi problemi. Ob tem pa so pozvali k nadaljnjim raziskavam, da bi raziskali optimalne režime vadbe in lahko podali natančnejše smernice za rešitev ob težavah z erekcijo. 

Vir: huffingtonpost.co.uk

Morda vas bo zanimalo tudi:

Modra soba: Kako se bolečine in čustvene travme izražajo skozi intimno komunikacijo?

Pogovoru lahko prisluhnete tukaj: