To se lahko zgodi, če uporabite tujo zobno ščetko

To se lahko zgodi, če uporabite tujo zobno ščetko (foto: Profimedia) Profimedia
7. 8. 2019

Pri poljubljanju si izmenjujemo slino, pa se nam to prav nič ne gnusi. Če vas kdaj zamika, da bi uporabili partnerjevo zobno ščetko, pa si najprej preberite ...

... zakaj to ni priporočljivo.

Poljubljanje in ščetkanje vsekakor ni enako, čeprav bi na prvi pogled rekli, da pri obeh dejanjih izmenjamo približno enako število bakterij. Zobna ščetka je  namreč tudi predmet, ki nosi lastnikov plak (mehke zobne obloge), zobni  kamen in ostanke hrane. Nič kaj mikavno, kajne?

»Ko si umivate zobe, dražite ustne bakterije. Kar 100 milijonov se jih bo prijelo vaše zobne ščetke,« pravi zobozdravnik Dr. John Grbic.

Obstaja velika verjetnost, da se nekaj teh bakterij prenese v vašo ustno votlino in povzroči bolezen dlesni. Verjetnost, da zbolite za gingivitisom je sicer majhna, saj se bakterija širi samo v ugodnem okolju, vsaka ustna votlina pa ima svojo ureditev v kateri bakterije pobijajo nepovabljence. Bakterija se torej lahko prenese v vašo ustno votlino, vendar okolje ne bo nujno primerno za razmnoževanje. Večja možnost je, da se nalezete herpesa, ampak to velja tudi pri poljubljanju.

Ob tem se je dobro zavedati tudi, da večina zobnih past vsebuje snovi, ki pobijajo škodljive bakterije in tako zmanjšajo tveganje.

Kako preprečimo okužbo ob uporabi tuje zobne ščetke?

Če kljub temu kdaj posežete po tuji zobni ščetki, skušajte to storiti čimbolj varno in se izognite okužbam v velikem loku.

Pred uporabo jo dodobra očistite. Lahko jo potopite v ustno vodico, če je nimate pri roki, pa jo 15 do 30 sekund spirajte s peroksidom. Priporočljivo je, da to storite tudi po umivanju zob in lastniku vrnete čisto ščetko. 

Preberite še:

Vir: Men's Health