To so znaki, da vam primanjkuje vitamina B12

To so znaki, da vam primanjkuje vitamina B12 (foto: profimedia) profimedia
11. 9. 2018

Nekateri znaki so povsem vsakdanji in bi jih morda pripisali le napornemu dnevu, v resnici pa bi jih morali zdraviti z zadostno količino vitamina B12. Prepoznate katerega od simptomov?

S staranjem se zmožnost telesa za absorpcijo vitamina B12 upočasni. Za pomanjkanjem lahko trpijo tudi vegetarijanci in vegani, če ga ustrezno ne nadomestijo. Nekateri znaki, ki kažejo, da bi morali v prehrano vnesti več vitamina B12, so povsem običajni in jih hitro lahko pripišete utrujenosti ali stresu. Če se ponavljajo kar naprej, je vzrok lahko tudi pomanjkanje vitaminov.

Ob urejenem spalnem ritmu, ste še vedno utrujeni

Zagotovite si reden spanec in v posteljo odhajate pravočasno, ravno zato da bi se izognili utrujenosti. Pa vas ta še vedno dohiti, in to čisto vsak dan. Preden posežete po še eni skodelici kave, pomislite tudi na možnost pomanjkanja vitamina B12. Ta je med drugim zadolžen za proizvajanje rdečih krvnih celic, ki prenašajo kisik po telesu. Brez zadostne količine kisika, boste občutili utrujenost ne glede na to, koliko časa spite.

Fizični napori se zdijo zelo težki

Že nošenje vrečk iz trgovine, kar vam prej ni povzročalo težav, se sedaj zdi precej težko opravilo. Bolj vas utrudijo tudi gospodinjska opravila, kot je pomivanje kopalnice, sesanje, pomivanje tal … Če ste opazili, da vam lažji in težji napori zadnje čase povzročajo več stresa, poskusite z večjim vnosom vitamina. Če mišice niso oskrbljene s kisikom (razlaga s prve točke), namreč ne morejo dobro delovati.

Koža je dobila rumen odtenek

Prej rožnata polt lahko postane rahlo rumenkasta. Za to lahko okrivimo pomanjkanje rdečih krvničk. Tiste, ki jih imate v telesu, so zaradi pomanjkanja novih bolj krhke, zato lažje razpadejo in sprostijo pigment, ki polti daje rumeno barvo.

Ne zmorete opravljati preprostih nalog

Zalotite se pri razmišljanju o tem, kako plačati položnico, oprati perilo ali stvari odlagate na neobičajna mesta (na primer ključe pustite v kuhinji). Ne prestrašite se takoj, saj ni nujno, da vas “napadajo” bolezni, povezane s pešanjem spomina. Če vsak dan uživate dovolj vitamina B12 in je bil to vzrok vaše zmedenosti, se bo stanje hitro popravilo in ne boste imeli nikakršnih posledic na spominu in razmišljanju.

Imate gladek in rdeč jezik

Če v ogledalu sami sebi pokažete jezik, boste ob pomanjkanju vitamina ugotovili, da je ta na robovih gladek in ni prekrit s papilami (pikicami na jeziku), kot bi moral biti. Ker nekatere papile vsebujejo tudi brbončice, bo hrana izgubila okus. Poleg tega lahko občutite pekoč občutek na zadnjem delu jezika.

Neprestano ste v skrbeh, morda se celo zjočete

Vitamin B12 zelo vpliva na razpoloženje, njegovo pomanjkanje pa lahko vodi v depresijo in anksioznost. Najprej boste opazili slabo voljo, zaskrbljenost za običajne stvari in morda celo jok, ko se bo zdelo, da je situacija nerešljiva.

Kje se skriva vitamin B12?

Najdete ga v:

  • rumenjaku
  • mleku
  • slaniku
  • govejih jetrih
  • ribah
  • siru

Živila rastlinskega izvora pa ga ne vsebujejo, oziroma ga imajo v minimalnih količinah, ki ne zadostujejo potrebam telesa.

Preverite tudi: