Trpite za "ZOOM utrujenostjo"? Ja, to je povsem mogoče

Trpite za "ZOOM utrujenostjo"? Ja, to je povsem mogoče (foto: profimedia) profimedia
8. 1. 2021

Čudno bi bilo, če ne bi bili niti malo utrujeni od virtualnega življenja ...

Kdaj ste nazadnje imeli sestanek v živo, se družili s prijatelji v kavarni in kosili s starimi starši? Zaradi trenutnih razmer verjetno precej daleč nazaj, vsaj dlje, kot bi si želeli. A trenutno ne gre drugače, življenje smo morali prestaviti v virtualno resničnost. 

Če je bilo marca nenavadno, da ste preko računalnika zrli v šefovo dnevno sobo, je to sedaj že povsem normalno. Babica se je naučila uporabljati video klic, v šolanju preko spleta pa ste tudi postali že zelo izkušeni. Cele dneve preživeti doma bi moralo biti lažje, kot hoditi naokrog in imeti veliko obveznosti, kajne? 

Ni čisto tako. Tudi od ZOOM sestankov in zabav s prijatelji ste lahko utrujeni. Pravzaprav bi bilo čudno, če ne bi bili. 

To se lahko kaže v obliki:

  • socialne anksioznosti,
  • občutka praznine zaradi pomanjkanja pravih stikov,
  • obupanosti zaradi tehničnih težav,
  • neproduktivnosti,
  • miselne utrujenosti ... 

Kljub vsemu smo ljudje družabna bitja in za mentalno zdravje je pomembno, da (varno) ohranjamo stike z bližnjimi. Poraja se vprašanje, kako to storiti, če nas virtualna srečanja tako izčrpajo. 

Lahko jim poskusite dodati nekaj od naslednjega: 

Bralni klub

Ali katerikoli drug klub s hobijem, ki vas povezuje z določeno skupino ljudi. Pogovor je lahko še vedno preko ZOOM-a, ali pa ga prestavite v klepetalnico, na elektronska sporočila ... 

Čutili boste določeno odgovornost in pripadnost, kar bo dnevom dalo nekaj smisla. Poleg tega boste veliko raje brali kot gledali televizijo, saj se rok za pogovor hitro bliža. 

Kljub temu da ste narazen, boste čutili povezanost z osebami, ki počnejo enake stvari kot vi. 

Skupaj aktivni

Gibanja nikakor ne smete zanemariti, kljub temu da se velik del življenja sedaj odvija pri vas doma. Če ste našli prostor za učilnico in pisarno, ga morate tudi za telovadnico. 

In namesto še enega virtualnega pogovora s prijateljem, se raje skupaj udeležita vadbe preko ZOOM-a. To vaju bo bolj motiviralo za redno gibanje in ohranjanje zdravja, poleg tega bosta imela občutek, da sta nekaj naredila skupaj. 

Kuhanje

Če kdaj, smo si lani pripravili veliko obrokov doma in skoraj zagotovo ste izpopolnili svoje veščine. Da bo kuhanje bolj zabavno, si z bližnjimi zadajte izziv, da preizkušate nove recepte in drug z drugim delite končne izdelke. 

Še ena zabavna možnost pa je, da pred kuhanjem vklopite kamere in kuhate vsi naenkrat. Čas bo hitreje minil, poleg tega si lahko delite nasvete in ste aktivni med pogovorom (za razliko od navadnega pogovora, ko sedite na kavču). 

"Mar mi je" paketek

Oblika komunikacije je tudi, da z majhnimi pozornostmi pokažete, da vam je mar za bližnje, čeprav jih trenutno ne morete obiskati. 

Pripravite več majhnih paketov, ki jih boste napolnili s stvarmi, ki jih določena oseba trenutno po vašem mnenju potrebuje. Priložite pisemce, v katerem se zahvalite za prijateljstvo, pomoč, podporo ... In vse skupaj pošljite po pošti ali na skrivaj pustite pred vrati. 

Presenečeni boste, kako zelo lahko majhne pozornosti polepšajo dan in še boljši bo občutek, da ste naredili nekaj dobrega.