Tudi v času covida-19 ne pozabite poskrbeti za svojo r*t!

Tudi v času covida-19 ne pozabite poskrbeti za svojo r*t! (foto: PROMO) PROMO
28. 10. 2020 Promocijsko sporočilo

Medtem ko smo osredotočeni na zaščito pred novim koronavirusom, lahko pozabljamo na druge zelo pomembne zdravstvene vidike. Pa ne bi smelo biti tako!

Zaradi covida-19 ne smemo pozabiti na druge bolezni. Vsi se stresemo, ko zaslišimo besedo rak, a včasih kdo od nas še vedno misli (berite: se tolaži), da se njemu to ne more zgoditi. In to je seveda zelo narobe.

Tudi v času koronakrize je treba preventivno misliti nase v celoti. To pomeni izvajati ustrezno higieno rok in nositi zaščitno masko, poskrbeti za ustrezno prehrano in gibanje ter pozitivno duševno naravnanost. S tem lahko veliko naredimo zase.

Preventiva šteje!

Številne bolezni lahko preprečimo z zdravim načinom življenja. Pomembno je, da znamo določene bolezni prepoznati, saj lahko pravočasno ukrepamo. Nekaterih bolezni pa kljub temu v zgodnji fazi ne moremo zaznati sami, zato v Sloveniji obstajajo zelo dobri preventivni programi. Prav je, da se jih udeležimo.  

Že veste na primer, da je rak debelega črevesa ali danke zelo dobro ozdravljiva bolezen, če se jo odkrije zgodaj?

Bolezen se lahko odkrije pravočasno, če se odzovete na vabilo Programa Svit. Preden se je ta v Sloveniji začel izvajati, je bila večina primerov raka na debelem črevesu in danki odkrita v napredovani obliki – zdaj pa je več kot 65 % primerov te bolezni odkritih tako zgodaj, da onkološko zdravljenje sploh ni potrebno.

Zgodnje odkritje bolezni občutno poveča možnosti zdravljenja in preživetja, zato ne smemo nikoli zanemariti rednih pregledov. S Programom Svit se zmanjšuje število na novo zbolelih ljudi, saj lahko z odkritjem in odstranitvijo predrakavih sprememb preprečimo razvoj raka na debelem črevesu in danki.

Podatki kažejo, da je v Sloveniji rak debelega črevesa in danke med 5 najpogostejšimi raki pri obeh spolih skupaj. Za njim povprečno vsako leto zboli več kot 1.300 ljudi. V telesu se razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi. Mnogokrat je takrat, ko simptome opazimo in pomislimo, da z našim zdravjem morda nekaj ni v redu, že pozno, zato je pomembno, da ukrepamo prej.

Odzovite se na vabilo – vsaki dve leti!

Program Svit je namenjen moškim in ženskam med 50. in 74. letom starosti, ki vsaki dve leti prejmejo vabilo v program. Nanj se je treba odzvati vsakič, ko prejmete vabilo.

Zakaj 2 leti? Morebitne spremembe na steni črevesa ne krvavijo nujno pri vsakem odvajanju, zato se lahko zgodi, da ravno v času, ko smo delali test, spremembe niso krvavele, torej krvavitve ni bilo mogoče zaznati, kljub temu pa je možno, da se je v našem telesu bolezen že začela razvijati. Če se v program odzovemo redno vsaki dve leti, izboljšamo možnost, da morebitno bolezen pravočasno zaznamo in jo uspešno odstranimo.

Ko gre za zdravje, ni opravičilo – ne pozabljivost, ne sram, ne strah ... Tako si ne boste mogli nikoli ničesar očitati, saj ste poskrbeli zase, kolikor ste lahko.

Sodelovanje v Programu Svit je kljub situaciji s covidom-19 varno. Pri Programu Svit večino korakov za sodelovanje opravite sami doma in pri tem nimate stikov z drugimi osebami. Če je potrebna kolonoskopija, pa je za varnost osebe, ki mora na preiskavo, ter zdravstvenega osebja, ki jo izvaja, poskrbljeno skladno z vsemi strokovnimi smernicami.