Uravnotežena prehrana in redno gibanje sta v času Covid-19 še pomembnejša kot prej

Uravnotežena prehrana in redno gibanje sta v času Covid-19 še pomembnejša kot prej (foto: profimedia) profimedia
7. 10. 2020

Zdaj bi morali bolj kot kadarkoli prej paziti na to, kaj postavimo na krožnik in koliko časa se gibamo. Veste zakaj?

Ob nizkih temperaturah imate verjetno vedno manj motivacije za aktivnosti na prostem, telovadnico pa tudi obiščete le tu in tam. A ravno sedaj je še kako pomembno, da ostanete zdravi in fit ter ne preidete v “zimsko spanje”. Prav tako poskrbite, da na jedilniku ne bo hrane za tolažbo, kot je pica, burger, zelo mastna hrana …

Kot že dobro veste, so strokovnjaki precej hitro ugotovili, da so ljudje s kroničnimi in drugimi prej obstoječimi boleznimi namreč izpostavljeni višji stopnji tveganja za novi koronavirus kot ostali. Mednje spadajo tudi diabetiki, osebe s kardiovaskularnimi boleznimi, vsi, ki imajo težave s pljuči in ledvicami ter ljudje s prekomerno telesno težo. Težava je namreč v tem, da se imunski sistem vseh naštetih na okužbo odzove kasneje kot popolnoma uravnovešen imunski sistem, kar daje virusu veliko prednost. Telo doživi precej hujše vnetje in veliko prej prizadane zdrava tkiva. 

Kaj ima vse to opraviti s prehrano?

V hitri hrani najdete velike količine sladkorja, soli in maščobe, da je okus odličen in hrana dolgo obstojna. Zagotovo ste že opazili, da se po uživanju hitre hrane začnete potiti, ste utrujeni, napihnjeni in morda vam celo otečejo gležnji. Manj znani pa so odzivi, ki jih ne vidimo - torej znotraj telesa. Rezultati raziskave na univerzi v Bonnu so odkrili nekaj zanimivega.

V študiji o vplivu hitre hrane na imunski sistem so ugotovili, da jo telo obravnava kot infekcijo, zato imunski sistem postane agresivnejši in se začne boriti proti “sovražniku”. Ob rednem uživanju hitre hrane torej vedno deluje hitreje in najbolje kot zmore. Neprestano je v stanju “alarma” - pričakovanja, da bo v telo vstopila infekcija.

Če za primerjavo vzamemo stres: tudi ko ste pod stresom, telo izključi nekatere funkcije in vklopi obrambne mehanizme, kar je ob manjših in redkih pojavih stresa dobrodošlo in učinkovito. Kadar se s stresom srečujete vsak dan in ga ne skušate odpraviti, pregorite. V podobno stanje spravljate svoje telo, ko si namesto doma pripravljenega kosila privoščite krompirček s hodogom ali hamburgerjem in sladko pijačo.

Ne pozabite tudi na gibanje

Še vedno čim več časa preživite zunaj. Ena od večjih napak je namreč, da se ob prvih kapljicah dežja in piših vetra zapremo med štiri stene, premalo zračimo in naredimo odlične pogoje za bakterije in viruse. Opremite se z vetrovkami in debelimi puloverji ter se vsak dan odpravite na svež zrak! Na Harvardski univerzi so odkrili, da hoja krepi imunski sistem in telo se zato učinkoviteje bojuje proti virusom. Zato je že sprehod koristen za zdravje, pa tudi intenzivnejše oblike vadbe.