Te navade bi morali preizkusiti vsi - vaše utrujene oči vam bodo hvaležne!

8. 2. 2024
Deli
Te navade bi morali preizkusiti vsi - vaše utrujene oči vam bodo hvaležne! (foto: Profimedia)
Profimedia

Neprestano gledanje v ekran v službi, potem pa še doma, ko sedete pred televizijo, odpišete na sporočila na telefonu in preverite sporočila na tablici. Vaše oči so izjemno utrujene, zato jim bo dobro dela vsaka navada, ki jim jo boste privoščili. 

Hitro življenje nas sili k obremenjevanju oči, kar se pokaže v suhih očeh, motnem vidu, rdečkasti beločnici ... Prej kot se zaveste, ste na poti v lekarno po nove kapljice, ki so postale že rutina, pa bi morale biti le rešitev težave. V dan nujno vpeljite katero od spodnjih navad, ki bo vam in vašim očem dobro dela. 

Ne glede na to ali je takšna narava vašega dela, ali pač radi preživljate čas pred ekrani, morate poskrbeti za svoje oči.

Sledite spodnjim navadam: 

Uporabljajte sončna očala

Sončna očala niso samo modni dodatek, pač pa nujen pripomoček, kadar je zunaj sončno. Pri nakupu ne glejte le na modo in investirajte malce več denarja, da kupite zares kvalitetna očala z zaščito pred UV svetlobo, ki vas bodo ščitila pred škodljivimi žarki. Naredite preprost test: če si še vedno zastirate pogled, ko nosite sončna očala, potem verjetno ne vsebujejo UV zaščite. 

Preverite še:

Pravilo 20/20/20

Kadar veste, da vas čaka veliko dela pred računalnikom ali na telefonu, ali vas posrka dobra knjiga, nastavite opomnik za 20 minut. Kaj boste takrat naredili? Vsakih 20 minut za 20 sekund umaknite pogled in poglejte nekaj, kar je oddaljeno približno 7 metrov (20 čevljev). Precej lažje boste nadaljevali s početjem, saj bodo oči navlažene in manj obremenjene. Zagotovite si svež pogled. Bonus nasvet: pogled boste še bolj sprostili, če se zazrete v kaj zelenega, npr. gozd. 

Odvadite se gledanja od blizu

Ali knjigo berete čisto blizu, kljub temu da nimate težav s kratkovidnostjo? Ali pa sedite tik pred televizijo, veliko preblizu, kot bi lahko? Čim prej se znebite te navade, saj lahko dolgoročno vodi v kratkovidnost. Berite z običajne razdalje, tudi ekrane skušajte prilagoditi tako. 

Vadba za zdrave oči

Ne bomo vam dali kakšne vaje za boljši vid, pač pa nasvet: redno telovadite in se gibajte. Če bo zdravo telo, boste poskrbeli tudi za zdrave oči. Kako? Z vadbo krepite tudi zdravje ožilja, kar pomeni manjše tveganje za glavkom in diabetično retinopatijo. Tu imate še en razlog, da (končno) vpeljete vadbo v vaš teden, če do sedaj tega še niste storili. 😉

Pazite pri prehrani

Ne le zaradi teže, pač pa tudi zaradi svežega pogleda. Če želite razbremeniti oči in jim privoščiti nekaj razvajanja, na jedilnik dodajte: 

  • zeleno listnato zelenjavo,
  • jajca,
  • korenje,
  • ribe,
  • sladek krompir.

Vse to vam bo pomagalo ohraniti oster vid in zdrave oči, zato naj se čim večkrat znajde na krožniku. 

Ne manite si oči

Gib naredite avtomatsko, ko se prebudite in pogledate v nov dan. Ali ko vam v oči posije sonce, kadar razmišljate, imate utrujene oči ... Vendar je ta na videz nedolžna navada zelo škodljiva za oči. Če imate težave z vidom, npr. se zamegli, boste z rokami vnesli v oči bakterije, kar bo še poslabšalo stanje. Na vaših rokah mrgoli bakterij, zato jih držite stran od obraza, posebej od oči. 

Kadite? 

Kajenje povzroča mnogo zdravstvenih težav, največkrat je omenjeno zdravje pljuč. A posledice se čutijo tudi drugje, npr. pri slabši kondiciji in očeh. Če želite zmanjšati tveganje za sivo mreno, degeneracijo rumene pege in poškodbe vidnega živca, postopoma opustite kajenje. Potrebnega bo veliko truda, vendar si boste nadvse hvaležni, ko vam uspe. Tudi pri športu se boste odrezali veliko bolje. 

Viri: n1info.hr