"V dveh letih sem bila 4-krat noseča in še vedno nimam otrok. Naj vam povem, česa NE ŽELIM slišati od vas." (osebna zgodba)

"V dveh letih sem bila 4-krat noseča in še vedno nimam otrok. Naj vam povem, česa NE ŽELIM slišati od vas." (osebna zgodba) (foto: profimedia) profimedia
20. 5. 2022

Česa si pari, ki se soočijo s splavom, ne želijo slišati? 

"V preteklih 4 letih sem bila štirikrat noseča. Z možem sva se odločila načrtovati družino, vendar je bila moja prva nosečnost zunajmaternična, zato je bil potreben poseg, pri katerem so mi odstranili enega od jajcevodov. Druga in tretja nosečnost sta trajali malo časa in se končali s splavom. Takrat so mi zdravniki že začeli namigovati, da bi se lahko odločila za umetno oploditev, vendar to pri meni (še) ni prišlo v poštev, ker sem bila prepričana, da sem imela samo nekaj nesreče in mi bo naslednjič uspelo. 

Kako zelo sem se motila ... Četrta nosečnost je bila zunajmaternična in ponovno sem potrebovala operacijo.

Sedaj nimam jajcevodov in sem uradno neplodna. 

Ko svojo zgodbo delim z ljudmi, jim postane zelo nelagodno. Moja neplodnost namreč zajema vse teme, ki so še vedno tabu: menstruacija, spolni odnosi in smrt. Potem je tu še neplodnost, ki pogovor naredi še težji, živčnejši, čuden ... 

In zato ljudje pogosto rečejo kaj, kar prav nič ne pripomore k izboljšanju situacije ali pa je zelo neprimerno. Naj vam namignem, česa raje ne recite osebi, ki je doživela splav ali je neplodna, kar iz mojih preteklih pogovorov. 

No, te vsaj ne bo več skrbelo glede kotracepcije. 

Drži, vendar sva se trudila imeti otroka, zato te skrbi tako ali tako nisva imela. Takšna izjava nima nobenega smisla. 

Boš imela pa umetno oploditev in bo vse vredu. 

Ustavimo se malo. Umetna oploditev ni nekaj, kar bi opravil mimogrede. Gre za neprijeten, fizičen, mentalen in čustveno izčrpavajoč proces, ki ne zagotavlja, da boš imel na koncu dojenčka. Zgornje besede je izrekla sorodnica, ki z neplodnostjo nima težav in že ima nekaj otrok. 

Vedno ko omenim umetno oploditev, imajo ljudje občutek, da morajo z menoj deliti srečne zgodbe ljudi, ki so šli skozi ta proces. Ne razumite me narobe, privoščim srečo tisti sosedi vaše sestrične, ki ima popolnoma zdrave in srečne otroke s pomočjo umetne oploditve, vendar to ne pomeni, da bo takšna tudi moja izkušnja. S pripovedovanjem teh zgodb mi ne zagotavljate rešitev, niti ne pomagate, čeprav si tega želite. 

Znanka, ki me nekaj mesecev ni videla, je komentirala takole: 

Draga, izgledaš fantastično! Odkar sem te videla, se nisi zredila niti za gram!

Imaš prav. Pravzaprav sem imela operacijo in sem v procesu žalovanja, zato nimam apetita. Tega ji seveda nisem povedala, vendar mi je sledila iz pisarne in nadaljevala pogovor z si že noseča? Odgovorila sem direktno, da sem neplodna. To sicer ni moj stil pogovora, vendar sem bila prepričana, da sem s tem končala pogovor. Ampak sem se motila ... Znanka mi je seveda ponudila nekaj uspešnih zgodb o umetni oploditvi. 

Včasih kakšno opazko navržejo tudi mimoidoči ... 

Gospa, ki je sicer nisem poznala, je z mano malce poklepetala in me mimogrede vprašala, če imam otroke. Odgovorila sem, da ne. 

Oh srečnica, imaš svobodo!

Razumem, da je imeti otroke velika predanost in se moraš marsičemu odpovedati, vendar zato nisem ravno srečnica. Posebno po celotnem procesu, ki je za mano. Ne počutim se srečno, posebno sedaj ne, ko sem neplodna. Seveda gospa z besedami ni hotela nič hudega, pač ni pomislila, da imam morda težave s plodnostjo. 

Vidite torej, kaj želim povedati? Takšne izjave so neprimerne, ne vlivajo upanja in ne izkažejo podpore. Vendar ljudje skušajo popraviti vse skupaj in iz obupa izrečejo kaj takšnega ali iščejo rešitve. Prosim vas, da preden odprete usta, zberete misli. 

Resnica je, da ni pravih besed, ki bi jih človek izrekel v takšnih situacijah. Ampak je razlika že v tem, da oba sogovornika to spoznata. Zelo hvaležna sem družini in tesnim prijateljem, ki so čutili skupaj z mano, za vse njihove srčne geste in besede, ki so mi jih namenili. 

Bodite sočutni, prijazni in mislite tudi na druge."
Vir: Mamamia