Vam krvavijo dlesni? TO so možni razlogi!

Vam krvavijo dlesni? TO so možni razlogi! (foto: Profimedia) Profimedia
3. 4. 2022

Ko nam krvavijo dlesni, najprej pomislimo na vnetje. A temu ni vedno tako - preverite še ostale možne razloge.

Gingivitis

Res je, da je eden glavnih vzrokov za krvavitev dlesni vnetje oziroma gingivitis. Če ne saniramo zobnih oblog, ki se nabirajo, to privede do oteklih, občutljivih dlesni, ki tudi krvavijo. V kolikor se gingivitis ne zdravi, to pogosto napreduje v ostale bolezni dlesni, ki so eden glavnih vzrokov izgube zob pri odraslih.

Premočno ščetkanje zob

Če med ščetkanjem močno pritiskate na zobe, s tem ne očistite zob bolje, temveč tvegate, da pride do poškodbe dlesni in posledično krvavitve.

Nošenje protez, ki se ne prilegajo pravilno

Proteze, ki se ne prilegajo pravilno, lahko povzročijo krvavitev dlesni, če vam opraskajo dlesni in povzročijo rane. Ljudje, ki ponoči ne jemljejo zobne proteze, so lahko še posebej nagnjeni k krvavitvi. Če nosite zobno protezo, je še posebej pomembno redno čiščenje.

Nosečnost

Približno polovica nosečnic ima otekle, rdeče, občutljive dlesni, ki krvavijo med ščetkanjem ali uporabo zobne nitke. Hormonske spremembe med nosečnostjo imajo vpliv na bakterije, ki povzročijo bolezni dlesni. V času nosečnosti je torej še pomembneje, da dobro skrbite za ustno higieno.

Neustrezna prehrana

Nekatere sestavine v predelani hrani lahko dražijo dlesni in povzročijo krvavitev. Izogibajte se predelani in sladki hrani ter jejte zdravo in uravnoteženo. Krvaveče dlesni so lahko tudi znak pomanjkanja določenih elementov, denimo vitamina C.

Preverite še ostale znake pomanjkanja vitamina C >

Zdravstvene težave

Krvavitev dlesni je pogostejša pri bolnikih z nekaterimi zdravstvenimi težavami, kot so bolezni jeter, motnje strjevanja krvi, anemija, idr.

Zdravila

Nekatera zdravila povzročijo redčenje krvi, zato je tudi krvavitev dlesni pogostejša. Tudi svojemu zobozdravniku morate ob vsakem obisku vedno povedati, če jemljete zdravila za redčenje krvi.

Vir: goldendentistry.com