Vam oko pogosto trza? Razlog za to je ... (in kako to nadlogo odpraviti)

Vam oko pogosto trza? Razlog za to je ... (in kako to nadlogo odpraviti) (foto: Profimedia) Profimedia
27. 9. 2017

Ste se že kdaj vprašali, zakaj vam pravzaprav oko trza, ali pa je to le še ena izmed nadlog, ki vam gre "na živce", a se z njo preprosto ne ukvarjate?

Čeprav je nadležno, je trzanje očesa redko kdaj kaj resnega. "V bistvu gre za prekomerno spodbujanje očesnih mišic," je za health.com povedal strokovnjak dr. Donny Suh, kar se kaže v neprostovoljnem krčenju mišic in se odraža kot trzaj očesa.

Kaj vse morate vedeti o trzanju očesa in kaj narediti, da boste to nadlog(ic)o odpravili, pa preberite v nadaljevanju.

Ugotovite, kaj povzroča trzanje očesa

Obstaja kar nekaj razlogov in večino jih je možno zlahka odpraviti. Dva izmed najpogostejših sta stres in pomanjkanje spanca, prav tako pa vam lahko oko trza zaradi preveč kofeina, alkohola ali nikotina.

Povzroči ga lahko tudi izsušenost oči, ki so lahko posledica različnih dejavnikov. Do tega pride zaradi avtoimunske bolezni, še pogosteje s staranjem ali zaradi jemanja določenih zdravil (pogosti "krivci" so antihistaminiki, antidepresivi in zdravila za odmaševanje nosu), pravi dr. Suh.

Trzanje očesa je lahko tudi simptom določene težave z očesom, kot so glavkom, vnetje vek, vnetje očesa ali odrgnina roženice, prav tako pa tudi stresa, ki ga oko prestaja, če ne nosite pravilne dioptrije.

Kdaj obiskati zdravnika?

Trzaji so navadno nedolžni in trajajo do nekaj tednov. V kolikor se vam to dogaja dlje časa ali celo vidite dvojno, opazite spremembe v zenici ali krčenje zunaj veke, potem čimprej obiščite zdravnika, priporoča dr. Suh.

V zelo redkih primerih je lahko trzanje očesa zgodnji znak kakšne resnejše težave, kot so Bellova paraliza (paraliza obraznega živca), multipla skleroza ali Tourettov sindrom.

In glavni razlog, zakaj ste verjetno "pristali" v tem članku:

Kako ustaviti trzanje očesa?

Že s spremembo življenjskega stila lahko ustavite trzanje, vendar je dobro, da točno veste, kje je težava: če je stres ali utrujenost tisto, kar je krivo, potem poskrbite, da čez dan več krat zaprete oči in ponoči dovolj spite, lahko pa poskusite tudi tehnike sproščanja (meditacija ali joga).

Koliko ur na dan bi morali spati glede na vašo starost, poglejte TUKAJ.

Če dnevno spijete preveč kofeina ali alkohola, lahko že omejitev na tem področju pomeni veliko spremembo (tudi za splošno zdravje, če govorimo o alkoholu).

V kolikor pa trzanje očesa pripisujete suhim očem, pa preizkusite katerega izmed teh 6 nasvetov, kako to odpraviti.

Prav tako je pomembno, da omejite čas, ki ga preživite pred elektronskimi napravami (televizija, računalnik, mobilni telefon).

Med delom ali šolo, ki od vas zahteva veliko dela s temi napravami, si dnevno vzemite vsaj 10 minut počitka in zaprite oči, da si očesne mišice odpočijejo in med tem ko sedite za računalnikom poskušajte večkrat na dan odmakniti pogled od monitorja in se zazreti v nek oddaljen objekt zunaj.

To počnite tudi, ko dolgo berete in vedno, ko vaše oči potrebujejo osredotočenost – ta "vaja" vam bo vzela le 10–15 sekund, zato izgovor, da nimate časa, tukaj ne bo na mestu.

Preberite še: Pijača iz 2 sestavin, ki pospeši metabolizem, uničuje rakave celice in vas varuje pred srčnim infarktom.

Priporočamo tudi: Novejša raziskava pokazala, da slepič le ima pomembno vlogo v našem telesu.