Vas mika skok v savno? Poglejte, kakšnih učinkov boste deležni

Vas mika skok v savno? Poglejte, kakšnih učinkov boste deležni (foto: Profimedia) Profimedia
1. 11. 2022

Mrzli dnevi vabijo v vroče savne, in to sploh ni slaba ideja. Poglejte, zakaj bi se morali odpraviti čim prej!

Posebej ljubitelji vročih kopeli in vročih prh ste verjetno že pomislili, da bi bil skrajen čas za otvoritev sezone savnanja. In tukaj se strinjamo z vami, saj savne lahko delujejo blagodejno na telo in um. 

Sproščanje in potenje v vroči savni bo uspešno odgnalo stres in skrbi vsaj za nekaj časa, zato boste po prihodu domov prijetno utrujeni in mirni, kot že dolgo ne. Stres pa vemo, da slabo vpliva tako na fizično kot psihično zdravje, in če se ga ne lotite sproti, se nakopiči in povzroča zdravstvene težave (izčrpanost, izgorelost, anskioznost, depresija ...).

V savno se odpravite po napornih vadbah, saj boste s tem dosegli sprostitev napetosti v mišicah in sklepih, kar je pokazala tudi raziskava. Izginejo lahko bolečine v spodnjem delu hrbta, vendar se jih boste hitro pridelali nazaj z nepravilno držo in več urnim sedenjem. 

Ker se v visokih temperaturah razširijo krvne žile, se poveča krvni pretok, kar je dobro za zdravje srca in ožilja. 

Savne lahko ublažijo infekcije v telesu, kar omogoča normalno delovanje vseh procesov. Pospeši se tudi proces okrevanja, vendar v savne ne hodite bolni. Najprej se pozdravite in se šele potem izpostavite visokim temperaturam. 

Verjetno že veste, da para in vroč zrak blagodejno delujeta tudi na obraz, saj se odprejo pore, z znojenjem pa se izloči umazanija in škodljive snovi, ki povzročajo akne in vnetja. Zato je po savni dobro očistiti tako obraz kot telo z blagimi sredstvi, ki bodo sprala umazanijo s telesa. 

Kaj morate vedeti, če greste v savno prvič? 

Če še nikoli niste bili v savni, je izpostavljanje telesa pari in visokim temperaturam lahko velik šok. Za začetek izberite savno z nižjo temperaturo in ostanite v njej le nekaj minut. Če začutite nelagodje, takoj odidite ven. Če je počutje dobro, vseeno ne ostanite več kot 5 minut. Dovolj bo že dve ali tri minute. 

Če imate zdravstvene težave, se prej posvetujte z zdravnikom, ali so savne za vas sploh dobra izbira.

Pred, med in potem, ko zaključite s savno, pijte zadosti vode. Običajno je v savnah na voljo tekočina, vendar tudi sami lahko prinesete s seboj plastenko vode in poskrbite za hidracijo. Če boste savne obiskali večkrat, boste postopoma lahko notri dlje časa, tudi tistih priporočenih 15 minut, oziroma kolikor piše na savni.