Kam na izlet za krompirjeve počitnice? (+ ideje v primeru dežja)

Kam na izlet za krompirjeve počitnice? (+ ideje v primeru dežja) (foto: Profimedia) Profimedia
27. 10. 2022

Izkoristite čas krompirjevih počitnic za odkrivanje skritih kotičkov Slovenije!

Mesto grofov malo drugače

Ko govorimo o Celju, najpogosteje pomislimo na Stari grad, ki je seveda zelo zanimiva atrakcija, a še zdaleč ni edino, kar mesto ponuja. Celje se med drugim ponaša s pestro naravo, ki je kot nalašč za jesenske pohode ali izlete s kolesi.

Naše priporočilo je obisk čarobne drevesne hiše. Gre za največjo drevesno hišo v Sloveniji, ki se ponaša s sodobnim videzom in čudovito okolico. Obiščete jo lahko v lastni režiji, za posebno doživetje pa se opravite na Kulinarični potep do drevesne hiše. Ob pričetku potepa dobite lokalne dobrote ter zemljevid, s pomočjo katerega se nato odpravite na 2 kilometra dolgo pot.

Več o Celju preberite tukaj >

Kaj storiti v primeru slabega vremena?

Če vam zagode dež, brez skrbi - Celje ponuja številne atrakcije tudi v notranjih prostorih. Obiščite Tehnopark, ki ponuja interaktivno zabavo za vse družinske člane! Preko zanimivih nalog, optičnih iluzij in interaktivnih eksponatov boste bolje spoznali tehnologijo, naravo, človeško telo ter fiziko, matematiko in astronomijo.

Dodaten namig

Ko obiščete Celje, se ne pozabite posladkati s Celjskimi Rolcami - posebno sladico, pripravljeno po tradicionalni recepturi. Odlikuje jo hrustljavo zapečena orehova skorjica prelita s čokolado, posuta z orehi in polnjena s svežo smetano. 

Pustolovščine v Beli krajini

Bela krajina zagotavlja zabavo za vso družino! Ljubitelji živali boste navdušeni nad dogodivščino Izidor ovčice pasel, na kateri se boste prelevili v pastirje, spoznali belokranjsko življenje, hranili ovce, si ogledali kmetijo, skočili na delavnice polstenja volne, se preizkusili v pastirskih igrah in preizkusili pravo pastirsko malico.

V kolikor vam pastirsko doživetje ne diši, Bela krajina ponuja tudi drugačno zabavo za družino. Med drugim se lahko preizkusite v Otonovi pustolovščini. Gre za krožni sprehod skozi krajinski park Lahinja, na katerem boste z reševanjem znamenitih ugank Otona Župančiča, odkrivali skrivnosti kulturne in naravne dediščine.

Atrakcije v primeru dežja

Zabave v Beli krajini ne ustavi prav nič; niti slabo vreme! V primeru dežja obiščite Kulturni dom Črnomelj, kjer boste preko iger in animacij bolje spoznali zgodovino kraja. Tam pa si lahko ogledate tudi razne gledališke in filmske predstave, ki bodo navdušile celotno družino.

Dodaten namig

Ne morete mimo Bele krajine, brez, da bi poskusili belokranjsko pogačo! Gre za kvašeno testo v kombinaciji z grobo soljo in kumino. Bi se radi preizkusili tudi v peki specialitete? Na delavnici "Pogače drugače" se naučite, kako belokranjsko pogačo pripraviti, na koncu pa jo seveda tudi degustirate.

Zabava le streljaj iz Ljubljane

Le nekaj deset kilometrov iz prestolnice države se nahaja prestolnica slovenskih Alp: Kranj. Ponuja številne naravne znamenitosti, kot so kanjon reke Kokre ter pravljično posestvo Brdo. 

Najlepši razgled vas čaka na zvoniku kranjske cerkve, mesto pa lahko spoznate tudi iz drugega zornega kota. Obiščite skrivnostne rove pod starim Kranjem, ki so bili zgrajeni v času 2. svetovne vojne, danes pa predstavljajo dom redkim jamskim živalim, obenem pa ponujajo številne zabavne animacije, razstave in dogodke.

Kaj pa, če vas ujame dež?

Sprehajanje po mestu je v primeru slabega vremena res lahko neprijetno, a Kranj ponuja rešitve tudi po dežju. Naše priporočilo je obisk Kabineta izumitelja Puharja, ki je posvečen Janezu Puharju; slovencu, ki je izumil fotografijo na steklo. Spoznajte njegovo delo, odkrijte zabavne optične iluzije in ustvarite lastno fotografijo na steklu.

Dodaten namig

V času Noči čarovnic v rovih pod starim Kranjem prirejajo zabavne dogodke za odrasle in otroke. Najmlajše čaka skok v pravljični svet, spoznavanje s čarovnicami, prijaznimi duhovi ter drugimi pravljičnimi liki, odrasli pa imajo na voljo srhljivo reševanje umorov.

Rekreacija v naravi

V Kranjski Gori vas čakajo številne poti, po katerih se lahko odpravite peš ali z (električnim) kolesom. Skupaj se razgibajte, zadihajte svež zrak in se naužijte naravne pravljice. Ne pozabite obiskati jezera Jasna, enega najbolj priljubljenih jezer pri nas in se fotografirati poleg ikoničnega kipa kozoroga.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jasna Lake (@jezerojasna)

Kaj storiti v primeru slabega vremena?

Res je, da Kranjska Gora slovi po zunanjih aktivnostih, a tudi v primeru dežja ponuja številne atrakcije. Obiščite Escape muzej Kajžnikova hiša, kjer morate preko spoznavanja zgodovine poiskati rešitev na številne uganke in naloge.

Dodaten namig

V hotelu Kekec v času krompirjevih počitnic ponujajo številne animacije za otroke. Glavni dogodek bo nedvomno čarovniška zabava za noč čarovnic, čez teden pa se bodo odvijale kreativne in kulinarične delavnice, pohodi, obisk živali na kmetiji ter še veliko več.