Vejpanje: povsem neškodljivo ali le moderna oblika kajenja?

Vejpanje: povsem neškodljivo ali le moderna oblika kajenja? (foto: profimedia) profimedia
29. 9. 2019

Zagotovo ste že slišali za vejpanje - kajenje elektronskih cigaret, pri katerih lahko izberete barvo cigaret in tudi okus, kot to počnete pri navadnih cigaretah. Je to nova, bolj zdrava oblika kajenja ali le njegova sodobnejša različica?

Elektronska cigareta je naprava, ki namesto cigaretnega dima s segrevanjem upari tekočino z nikotinom in okusom. Od tu izhaja tudi beseda vejpanje: angleško za vdihovanje pare (vapor). Ker je dim nadomeščen s paro (v kateri poleg nikotina ni toliko škodljivih snovi kot v dimu), naj bi bil takšen način kajenja bolj zdrav, kot pravijo nekateri. 

Pa vendar se nenehno pojavljajo nove raziskave, ki vejpanje posredno ali neposredno povezujejo s slabimi stranskimi učinki. Tu je le nekaj od njih. 

Draženje in povzročanje škode na pljučih

Ker je vejpanje še vedno precej nov pojav, dolgoročnih raziskav še ni, obstaja pa veliko študij, ki kažejo slabe kratkoročne posledice. 

Ena od njih je paralizacija majhnih lasem podobnih dlačic, ki se nahajajo v dihalnih poteh in skrbijo, da škodljivi delci ne pridejo v sistem. Ker ne morejo več opravljati svoje naloge (ščitenje pljuč) imate več možnosti za okužbo pljuč. Vejpanje povezujemo tudi s sopenjem in drugimi respiratornimi težavami, kar so odkrili tudi v študiji iz leta 2018. V drugi raziskavi je sodelovalo 53 posameznikov z nerazložljivimi respiratornimi boleznimi. Vsi so bili sprejeti v bolnišnico zaradi bruhanja, bolečine v prsnem košu, kašlja, sopenja, vročine in nenačrtovane izgube teže in vsi so imeli en skupni imenovalec: priznali so redno uporabo e-cigarete vsaj 90 dni pred pojavom simptomov. 

Nevarnost za srčno-žilni sistem

Največjo škodo srčno-žilnemu sistemu pri e-cigaretih naredi nikotin, še posebej na srce. Učinki nikotina so že dobro znani in vključujejo večje možnosti, da vas doleti srčni napad ali kap, nenadna odpoved srca … Pa tudi zvišuje krvni pritisk in povečuje ravni slabega holesterola. Raziskava potrjuje, da so doslej opravljeni testi z elektronskimi cigaretami na ljudeh pokazali enake posledice (kot so tiste pri kajenju navadnih cigaret). 

Vejpanje povezujejo z napadi

Med letoma 2010 in 2019 je bilo prijavljenih 35 napadov (mladostnikov in mladih odraslih ljudi), ki so sledili uporabi elektronske cigarete. Napadi so bili odzivi na zastrupitev z nikotinom, na katerega se vsak odzove drugače. Standardna doza nikotina za odraslega človeka je 30 do 60 miligramov oziroma 5 cigaret ali 10 miligramov tekočine za e-cigareto z nikotinom. 

Raziskovalci sicer še niso odkrili neposredne povezave med uporabo elektronske cigarete in napadi, saj bi lahko bili tudi posledica prikritih zdravstvenih težav, večjega vdihovanja nikotina kot je predvideno ali drugih razlogov. 

Prispevek pripravila: A. H.