Na večer spite manj kot 6 ur? Nikar! TO so negativne posledice, ki jih povzročate telesu

Na večer spite manj kot 6 ur? Nikar! TO so negativne posledice, ki jih povzročate telesu (foto: profimedia) profimedia
1. 2. 2019

Spanje bi morali jemati enako resno kot uravnoteženo prehrano in redno vadbo.

Posledice nespečnosti ste izkusili že na lastni koži, pa se vseeno pogosto spat odpravite prepozno. Zakaj? Je kriv hiter življenjski tempo? Ali pa stres in zahtevna služba? Morda ste imeli preveč opravkov in ste veliko razmišljali …

Karkoli ste navedli kot razlog, ni opravičila za vse ure spanja, ki ste jih telesu odrekli. Ko boste bolje vedeli, kaj se lahko zgodi in za kaj ste lahko prikrajšani, kadar spite premalo, boste zagotovo poskrbeli za reden spalni ritem. Najbolje bi bilo, če bi poskusili z večerno rutino, ki bo telesu in umu sporočila, da se bliža čas za nočni počitek.

Kaj morate storiti:

Kopalnico odišavite z eteričnimi olji sivke in evkaliptusa, ki vas bosta sprostila.

Privoščite si toplo prho.

Ustvarite udobno okolje in počnite stvari, ki vas sproščajo. Privoščite si pomirjujoč čaj, posteljo opremite z mehko odejo, poslušajte umirjeno glasbo …

Ko imate skrbi, jih zapišite na list papirja in pustite za zjutraj.

Odklopite se od elektronskih naprav vsaj eno uro pred spanjem. Namesto tega berite, se sprostite z jogo, pogovorite se s partnerjem …

Pred spanjem prezračite prostor in poskrbite, da ne bo prevroče (toplo ozračje bi vas lahko prebudilo).

Naslednje negativne posledice vas bodo popolnoma prepričale, da neprespanim nočem enkrat za vselej naredite konec.
  • Zaradi nespečnosti se lahko zredite. V študiji so povezali telesno maščobo in količino spanja. Ugotovitve kažejo, da se je pri opazovanih osebah v dobi 5 let zaradi nespečnosti povečala količina maščobe . Čeprav raziskava ne more natančno zaključiti svojih ugotovitev, obstaja močna povezava med tema dvema dejavnikoma.

  • Ob pomanjkanju spanja bodo slabše delovale možganske funkcije, zato boste težje razmišljali. Spomnite se, kako težko se zdi reševanje težav, kadar ste neprespani. Ko pa se spočiti ozrete nazaj, opazite, da je bila rešitev povsem enostavna. Za učinkovito opravljeno delo, morate biti povsem naspani.

  • Pomanjkanje spanja in tudi prekomerno spanje sodeč po raziskavi povezujemo z nihanjem inzulina in povečanim tveganjem za diabetes. Ugotovljeno je bilo, da so osebe z nizkim tveganjem za bolezen spale povprečno med 7 in 8 ur, posamezniki s povečanim tveganjem pa med 5 in 6 ur. Za zdravje se splača v posteljo odpraviti malce prej, kajne?

  • Ovirano bo delovanje kortizola. Kortizol je hormon, ki uravnava proces zbujanja in umirjanja pred večernim spanjem. Zjutraj najdemo v telesu višje meje tega hormona, zvečer pa se zmanjšajo. Ko spanje ni vaša prioriteta, motite proces, kar telo občuti kot stres.

  • So tudi vam v mladosti govorili, da rastemo ponoči, zato potrebujete dovolj spanca? To drži, saj se rastni hormon v sunkih zelo intenzivno izloča ponoči, že nekaj trenutkov potem, ko potonemo v spanec. V največjih količinah se izloča do 20 leta starosti, nato pa prične upadati. Ker ima v telesu izredno pomembne naloge, kot je rast, razvoj in obnova vseh telesnih tkiv, ne bi smeli ovirati njegovega delovanja z odrekanjem nočnega počitka. Pomanjkanje rastnega hormona lahko opazite tudi s povečanjem količine maščobnega tkiva, s celulitom in upadanjem mišične mase. Povedano drugače: če želite izgubiti kilograme ali obdržati trenutno težo, morate uvesti reden spalni ritem.

Preberite tudi: