Veste, kdaj morate vročino zbijati z zdravili in kdaj morate pustiti, da mine?

Veste, kdaj morate vročino zbijati z zdravili in kdaj morate pustiti, da mine? (foto: Profimedia) Profimedia
19. 1. 2023

V obdobju prehladov in bolezni se hitro pojavi tudi vročina. Morate takoj vzeti zdravila ali potrpeti, da mine? Katero pravilo upoštevate?

Naravno je, da se telesna temperatura čez dan spreminja - nekoliko naraste, zvečer in ponoči malce upade. Zato je lahko med jutranjo in popoldansko temperaturo razlika okrog 0,3 °C, največ pa 0,6 °C.

Normalna temperatura telesa se giba med 36 in 37 °C. Običajno imajo otroci višjo telesno temperaturo kot odrasli, odvisno pa je tudi od stresa, fizičnega napora in okolja (kadar je izredno vroče). 

V telesu temperaturo uravnavajo možgani, natančneje del, imenovan hipotalamus. Temperaturo poveča tako, da jo s površja preusmeri v notranjost, zato je manj izgubimo čez kožo. Ko se hipotalamus vrne v normalno stanje, se znebi odvečne toplote tako, da jo usmeri nazaj pod kožo in povzroči potenje. Pri otrocih "termostat" še ne deluje, pri starejših otrocih pa je premalo razvit in še ne deluje vedno učnkovito. 

Zakaj imamo vročino? 

Vročina je simptom mnogih bolezni in morda ste jo v zimskem času imeli tudi sami. Pri zdravih ljudeh je vzrok za vročino lahko nalezljiva bolezen, kot so akutna okužba dihal, prebavil, genitourinarnega sistema ali okužba kože.

Pri manjših otrocih je lahko tudi posledica cepljenja, izraščanja zob, dehidracije ...

Ko se telesna temperatura dvigne nad 37 °C, je to znak, da se telo bori proti nečemu in je vklopilo zaščitni odziv na okužbo ali kaj drugega, kar ga napada. Povišana temperatura krepi obrambne mehanizme našega telesa.

Kakšna so priporočila za zbijanje vročine? 

Rahlo povišane temperature, ko se dvigne nad 37 °C, ne zdravimo z zdravili. Neprijeten občutek skušajte omiliti tako, da odstranite odvečna oblačila oziroma se pokrijete (kakor vam takrat ustreza) ali stopite pod mlačen tuš. Takrat je vredno malce "potrpeti", seveda pa redno merite temperaturo. 

Ko temperatura, izmerjena pod pazdruho, preseže 38 °C ali izmerjena rektalno preseže 38,5 °C, začnite ukrepati in jo skušajte znižati. Glede jemanja zdravil se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vam jih bo predpisal. 

V bolnišnico pojdite v primeru hudega glavobola, otrdelosti vratu, izpuščaja, tahikardije, spremembe duševnega stanja, in ko temperatura preseže 40°C. 

Seveda pa je potrebno upoštevati, da se vsak na vročino odzove drugače. Če sumite na zdravstveno stanje, ki je privedlo tudi do vročine in potrebujete obravnavo zdravnika, se do njega odpravite že ob rahlo povišani temperaturi. Zgoraj navedene informacije so le priporočila, vedno pa se držite nasvetov svojega zdravnika.