Trebušna maščoba v srednjih letih je povezana z Alzheimerjevo boleznijo

26. 11. 2023
Deli
Menda je ta maščoba povzročila tudi vnetje možganov, kar je še en sprožilec za razvoj Alzheimerjeve bolezni. (foto: Profimedia)
Profimedia

Nova študija povezuje visceralno ali trebušno maščobo v štiridesetih in petdesetih letih s kasnejšo diagnozo Alzheimerjeve bolezni. Znanstveniki poudarjajo, da krivec za to ni nakopičena maščoba.

Znanstveniki pravijo, da gre za trebušno maščobo, nakopičeno globoko v trebuhu, ki obdaja trebušne organe, poznamo jo tudi kot visceralno maščobo in jo je treba ločiti od podkožne maščobe, ki se nahaja tik pod kožo.

Preberite: Zdravniki napovedali “vojno” sedenju: prehrana in triki, ki vsaj malo ublažijo škodljivosti, ki je blizu kajenju

Raziskovalci, ki so delali na tej študiji, so ugotovili, da trebušna maščoba povzroča vnetje, ki lahko prizadene možgane in je predhodnik zgodnjih stopenj Alzheimerjeve bolezni desetletja preden se manifestira.

“Že nekaj časa vemo, da se s povečanjem obsega trebuha spominski centri v možganih zmanjšajo,” je dejal dr. Richard Isaacson, nevrolog na Floridskem inštitutu za nevrodegenerativne bolezni, ki preučuje Alzheimerjevo bolezen, vendar ni bil vključen v študij.

Od 40 do 60 let

Rezultati študije so bili predstavljeni novembra na letni konferenci Radiološkega društva Severne Amerike v Chicagu. Raziskovalci so preučevali stanje 54 kognitivno zdravih udeležencev študije, starih od 40 do 60 let, katerih povprečni indeks telesne mase (ITM) je bil 32.

Tisti z večjim razmerjem med visceralno in podkožno maščobo so imeli tudi višje ravni amiloidnega proteina (ki je povezan z razvojem Alzheimerjeve bolezni) v delu možganov, kjer se bolezen manifestira, ko se prvič pojavi.

Vnetja možganov

Menda je ta maščoba povzročila tudi vnetje možganov, kar je še en sprožilec za razvoj Alzheimerjeve bolezni. Vse našteto je bilo pogosteje opaženo pri moških in redkeje pri ženskah.

Izkazalo se je, da so bila ta stanja povezana s spremembami v možganih bolnikov celih 15 let pred pojavom najzgodnejših simptomov Alzheimerjeve bolezni.

“Hkrati je treba poudariti, da je visceralno maščobo mogoče izgubiti in da se dobro odziva na spremembe v prehrani, pa tudi na telesno aktivnost,” je povedal eden od avtorjev študije dr. Cyrus Raji, izredni profesor radiologije na Medicinski fakulteti univerze Washington v St. Louis.

Preberite še: Kaj je dobro jesti na prazen želodec in česa se je bolje izogibati?

Novo na Metroplay: "Težava pri izgorelosti ni prekomerno delo ..." | Vida Igličar