Kako se zgodi, če vsak dan jeste vitamin C?

29. 3. 2024
Deli
Vitamin C velja za bolje poznan vitamin, ki je ključnega pomena pri številnih telesnih procesih, še zlasti pa pri delovanju imunskega sistema. (foto: Profimedia)
Profimedia

Vitamin C velja za bolje poznan vitamin, ki je ključnega pomena pri številnih telesnih procesih, še zlasti pa pri delovanju imunskega sistema.   

Ljudje vnos vitamina C povečajo ravno pri slednjem, ko začutijo oslabitev imunskega sistema, kar se lahko kaže kot prehladno ali virozno obolenje. V zdravem življenjskem obdobju ga nekateri ne jemljejo, toda kaj se zgodi, če ga preventivno jemljete vsak dan?

C vitamin nudi številne koristi preventivne podpore telesu  

Veliko živali lahko brez težav proizvaja C vitamin v telesu, toda ljudje ga ne proizvajamo sami, zato ga je potrebno dodajati. Lahko ga dodajamo s hrano (največ ga je v citrusih kot so pomaranče, grenivke in kivi, ter brokoliju, brstičnem ohrovtu in paradižniku) ali z dodatki.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za zdravje je priporočeni prehranski vnos vitamina C na osebo, ki je starejša od 19 let, 90 miligramov za moške in 75 miligramov za ženske.  

Ne spreglejte:

Ključnega pomena za tvorbo kolagena, lepo kožo in krepitev imunskega sistema

Vitamin C je nujen za tvorbo kolagena, prav tako je tudi ključno hranilo in antioksidant, ki je v podporo različnim funkcijam. Med drugim spodbuja absorpcijo železa, zlasti nehem železa, ki ga najdemo v rastlinah.

Prav tako redno uživanje vitamina C krepi imunski sistem, ugodno deluje na kožo, ki za preprečevanje škodljivim patogenom v telo potrebuje optimalno raven tega pomembnega vitamina.  

Zmanjšanje tveganja za okužbe

Kot smo že omenili, je vitamin C podporen za optimalno delovanje imunskega sistema, na drugi strani pa ste zaradi nizke ravni vitamina C lahko bolj dovzetni za bolezni. Kot antioksidant vitamin C ščiti celice pred poškodbami in pomaga zmanjšati vnetja in posledično tveganje za različne kronične bolezni.  

Raziskava iz leta 2021, objavljena v BMJ Global Health, je pokazala, da vitamina C in D pripomoreta k zmanjšanju tveganja za akutne okužbe dihal in skrajšata trajanje simptomov. Glede na analizo iz leta 2022, ki je objavljena v Current Reviews in Clinical and Experimental Pharmacology, je bilo ugotovljeno, da lahko vitamin C skrajša trajanje okužbe dihalnih poti.    

Pomaga izboljšati raven železa v telesu  

Znano je tudi, da vitamin C izboljša raven železa v človeškem telesu. Pomanjkanje železa sodi med najpogostejše pomanjkanje mikrohranil, kar lahko posledično vodi tudi do anemije. Na srečo je možno absorpcijo železa povečati z jemanjem vitamina C.

Poleg omenjenega ima vsakodnevno jemanje vitamina C še številne druge zdravstvene koristi, med katerimi so preprečevanje zgodnjega staranja, zmanjšanje časa celjenja ran in zmanjšanje tveganja za srčne in žilne bolezni ter celo preprečevanje raka.   

Potrebno je še omeniti, da čeprav večini ljudi prevelike količine vitamina C naj ne bi povzročale večje škode, ne presegajte priporočenih odmerkov, saj lahko presežek vitamina C lahko vpliva na raven vitamina B12 in bakra ter lahko posameznikom povrzoči težave z zobno sklenino.

Vir: klix.ba

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ