Vse to se lahko zgodi, če en dan ne pijete vode

Vse to se lahko zgodi, če en dan ne pijete vode (foto: profimedia) profimedia
16. 3. 2023

Končno je nastopil večer, ko se lahko sprostite in v miru sedete na kavč, potem pa se spomnite: že od jutra niste nič pili. Kaj se zgodi v vašem telesu? 

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste šele proti koncu dneva opazili, da ste pili premalo ali celo nič od zajtrka naprej? Že en takšen dan lahko v telesu ustvari pravi kaos, kot boste videli. 

Kadar spijete veliko premalo ali sploh nič čez cel dan, lahko opazite naslednje: 

Spremembe pri obisku stranišča

Eden od prvih simptomov poleg dehidracije je ta, da se ne spomnite, ali ste v dnevu sploh rabili iti na stranišče. Ko boste končno šli, bo urin namesto svetle barve (ki nakazuje dobro hidracijo) temen ali celo rjav. Naj bo to opomnik, da morate poskrbeti za več tekočine. Če ne gre drugače, si nastavite opomnike za cel dan. 

Utrujenost, vrtoglavica in glavoboli

Ko ne boste pili dovolj vode, vas bo telo na to začelo opozarjati, zato lahko občutite glavobol, ste zelo utrujeni (kljub temu, da ste dovolj spali) in imate vrtoglavico. Tako vam daje telo vedeti, da potrebuje več tekočin za normalno delovanje. 

Utrujenosti in glavobola se boste znebili že s tem, da spijete dovolj vode in v nadaljevanju skrbite za hidracijo, vrtoglavica pa lahko nakazuje na hujšo obliko dehidracije in v nekaterih primerih potrebujete zdravstveno pomoč. 

Težave z očmi

Imate ob koncu dneva suhe oči, jih morate pretirano napenjati, vas nekaj draži, imate zamegljen vid ali vas oblijejo solze? Brez solz, ki bi negovale oko, tvegate možnosti za infekcijo in se soočate z vsemi temi težavami. 

Da bodo oči ustrezno navlažene, uživajte dovolj tekočin čez dan. Pomagalo bo tudi, če za trenutek odvrnete pogled od ekranov in se zazrete v kakšno zeleno površino. 

Prebavne težave

Voda je potrebna za marsikatere procese v telesu, tudi za prebavo in absorpcijo pomembnih hranljivih snovi, ki jih uživate s hrano. Zato lahko izkusite krče in zaprtje, kronična dehidracija pa lahko povzroči veliko hujše probleme, vključno z ulceroznim kolitisom, gastritisom, želodčno kislino ...

Nizek krvni tlak

Ko cel dan ne pijete, volumen krvi upade, kar pomeni, da se po žilah pretaka manj tekočin. Ko je stanje normalno, kri doseže vse organe in tkiva v telesu. Dehidracija vodi v bledo polt in nizek krvni tlak ter zmedenost. 

Težave s kožo

Težave s kožo so precej pogoste pri tistih, ki ne pijejo dovolj vode. Ko telesu primanjkuje vode, je koža suha, razdražljiva in brez sijaja. Dolgotrajna dehidracija lahko povzroči gube in neenakomeren ten kože. Brez zadostne količine tekočin koža ne more izvajati procesov, kot je obnavljanje celic, zato bo videz nezdrav. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Dr. Ana Debevc Prašnikar: "Največja napaka je to, da ljudje sploh ne razmišljajo o vitalnosti"