25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Z zdravim življenjem do nižjega krvnega pritiska

24. 3. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Pri rahlo povišanem krvnem pritisku ni treba takoj poseči po tabletah. Najprej si lahko pomagate z nežnimi sredstvi.

Visok krvni pritisk nikoli ne boli – vsaj ne na začetku. Številni dolga leta sploh ne čutijo, da so vrednosti povišane, pa vendar vsako desetletje z vrednostmi nad 140 ali 90 mmHg zniža življenjsko dobo za tri leta! Dobra novica: skoraj je ni bolezni, na katero zdrav življenjski slog ne bi vplival tako učinkovito.

V boj z gibanjem

Vzroki so pogosto kar pridelani: prekomerna telesna teža, večletno kajenje, preveč stresa in premalo gibanja.

Najprej se torej lotite telesne vadbe in dosezite normalno telesno težo. Alfa in omega je gibanje – ni vam treba postati navdušeni športnik. Optimalno je denimo redno plavanje ali pa se dvakrat tedensko odpravite na 40-minutni sprehod ali pa štirikrat tedensko pojdite na 15-minutno nordijsko hojo.

Bazen

Pomoč iz kuhinje

Odločilno vlogo ima tudi prehrana. Za žile so na splošno dobre malo soljene, mediteranske jedi z veliko zelenjave, sadja in ribe ter malo mesa. Posebno učinkovita je rdeča pesa: poleg folne kisline, ki varuje žile, vsebuje tudi monoksid. Pritisk znižuje tudi sok iz semen granatnega jabolka, pomaga pa še česen.

V miru se skriva moč

Če smo pod stresom ali psihično obremenjeni, se zviša tudi pritisk v žilah. Notranji mir lahko najdete s pomočjo številnih meditacijskih vaj, avtogenim treningom, qigongom in vajami za sproščanje mišic. Pomaga tudi joga.

Masaže proti pritisku

Približno 40-minutna masaža tilnika in hrbta sprosti napete mišice in lahko celo zniža krvni pritisk. Študije ugotavljajo, da lahko učinek traja tudi nekaj tednov.

Terapija z zdravili

Če naravni ukrepi ne pomagajo, je treba poiskati pomoč zdravnika. Pri trajno zvišanem krvnem pritisku vam bo verjetno predpisal ustrezna zdravila. Pri vseh teh je pomembno redno uživanje. Pomembno je tudi vedeti, da zdravila ne pozdravijo visokega krvnega pritiska, temveč ga le znižujejo, zato mora veliko pacientov zdravila zanj jemati vse življenje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri