Za HIV se lahko testiramo tudi anonimno

Za HIV se lahko testiramo tudi anonimno (foto: Profimedia) Profimedia
6. 12. 2018

Ko je izbruhnil HIV/aids, so bile osebe, okužene z njim, obsojene na smrt – ne le zato, ker je bila takrat bolezen neozdravljiva in povezana z nenehnimi zdravstvenimi zapleti (od hudih  sprememb na koži do težkih pljučnic, okužb in okvar možganov in drugega živčevja, demence idr.), temveč tudi zato, ker so se okuženih z aidsom ljudje bali in so ti doživljali socialno smrt. Kako pa je z HIV okužbo živeti danes?

Strah je bil sinonim za aids; bali so se okužbe z virusom, poteka bolezni s hudimi zapleti in fizične smrti. Vse to je podžigala huda in pretirana stigma in ta je bila za osebe s HIV-om najhujša.

»Dandanes je bolezen povsem obvladljiva,« pravi prof. dr. Janez Tomažič, dr. med., s Klinike za infekcijska in vročinska stanja, in dodaja: »Če jo le odkrijemo dovolj zgodaj. Oziroma če jo sploh odkrijemo. V Sloveniji še vedno namreč ne poznamo okoli 30 odstotkov okuženih, in teh pač ne moremo zdraviti, poleg tega pa potencialno tudi širijo okužbo (vede ali nevede) naprej. Bolj kot življenje z okužbo v telesnem smislu pa se je še dandanes težko vključiti v popolnoma normalno socialno življenje, še danes je aids za marsikoga socialna smrt, zato se oboleli z virusom HIV še vedno nočejo izpostavljati, tudi anonimno ne.«

Aids danes

»Danes je aids kronična, obvladljiva okužba – osebe, okužene z virusom HIV, se sicer morajo zdraviti vse življenje, a zdravljenje ni naporno – pred 20 leti so okuženi s HIV-om morali zaužiti po 15 do 20 zdravil na dan, nekatera pred jedjo, druga po jedi, z obilo tekočine; bilo je zapleteno, tudi stranski učinki so bili neprijetni, danes pa osebe, okužene z virusom HIV, ki se zdravijo pri nas, zdravila dobro prenašajo, malo je neželenih učinkov; večina jih jemlje po eno tableto na dan oz. zaužijejo največ tri dnevno,« je zelo uspešno zdravljenje, primerljivo s tistim v Švici in na Švedskem, opisal prof. dr. Janez Tomažič, dr. med., ter še enkrat poudaril, da problem niso okuženi, ki se zdravijo, temveč tisti, za katere na kliniki ne vedo – ne le, da okužba lahko telesu povzroči veliko preveč škode in se njihova kakovost življenja zelo poslabša, ti ljudje potencialno okužujejo tudi druge!

Največ je okuženih moških

Še vedno se pri nas z virusom HIV okuži največ moških, ki imajo spolne odnose z moškimi; to je zelo heterogena skupina, opozarja prof. dr. Janez Tomažič, in je zelo težko zdravstveno-vzgojno vplivati nanjo.

Med njimi je tudi veliko biseksualcev, in to je glavni način okužbe žensk pri nas, ki predstavljajo približno 10 odstotkov okužb v Sloveniji.

Otrok, okuženih z virusom HIV, je manj kot 1 odstotek (okuženi so trije otroci v Sloveniji).

»Dandanes se ne bi smel roditi noben otrok več s HIV-om,« pravi sogovornik, »to bi bilo povsem nesprejemljivo, saj imamo tako dobra zdravila, da se mora vsak otrok roditi zdrav.«

Koliko otrok pa se rodi nosečnicam, okuženim z virusom HIV? »Vsako leto še vedno rodijo 2 do 3 okužene ženske, a pravočasno zdravljenje nosečnic praktično prepreči prenos na novorojenca,« še enkrat poudari prof. dr. Tomažič in doda, da se vsako leto še vedno okuži okoli 5 odstotkov heteroseksualcev, oseb, ki uporabljajo droge, pa imamo skupno manj kot 2 odstotka.

In še nasvet: »Četudi zase menite, da se bolezni ne morete nalesti, ker ste zvesti svojemu partnerju, premislite, ali tako živi tudi vaš partner. Vedno premislite, ali se od njega res ne morete okužiti,« opozarja sogovornik.

Brez kondoma nikamor!

Čeprav je okužba z virusom HIV dandanes obvladljiva, si nihče ne želi dobiti te diagnoze. Zato vedno uporabljajte kondom, če s partnerjem ne živita v monogamni zvezi (in ne poznate njegovega HIV-statusa) oz. če imate odprto razmerje. Najboljša preventiva je testiranje z obeh strani in nato monogamna zveza, sicer pa nujno kondom, ki ne ščiti le pred aidsom, temveč tudi pred drugimi spolno prenosljivimi okužbami (SPO), ki jih je v Sloveniji veliko več, kot si mislimo.

Prof. dr. Janez Tomažič pove, da ima kar ena tretjina njihovih varovancev sifilis! Z gonorejo ni nič bolje, na pohodu je tudi klamidija.Prof. dr. Tomažič omeni, da je uporaba kondoma v tujini vse manj prisotna. Pa vendar: »Velika večina se s HIV in drugimi spolno prenosljivimi okužbami okuži doma, med Slovenci. Kondom najbolj izpostavljene osebe stalno uporabljajo v manj kot 50 odstotkih, in to je absolutno premalo!« 

Da bo bolezni vse manj

Prof. dr. Janez Tomažič pravi, da so skupaj z nevladnimi organizacijami zelo uspešni pri ozaveščanju določene skupine moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, predvsem za tiste, ki sodelujejo z nevladnimi organizacijami oz. spremljajo socialna omrežja. »Problem so predvsem osebe, ki se sploh ne zavedajo, da se tvegano obnašajo (npr. imajo istospolne odnose, sebe pa smatrajo za heteroseksualca) ali na primer poročeni biseksualni moški. Nagovoriti in ponovno izobraževati si želimo predvsem splošno javnost. Le tako bomo odkrili vsaj del od tistih 30 odstotkov ljudi, ki okužbo širijo naprej.«

Vsakomur, ki sumi, da bi bil lahko okužen, priporočajo takojšnje testiranje – v Sloveniji se lahko testiramo pri svojem zdravniku ali na Kliniki za infekcijska in vročinska stanja v Ljubljani, celo anonimno – vsak ponedeljek od 12.00 do 14.00.

Projekt, s katerim bi radi zajezili bolezen 

Še enkrat: Prej kot je okužba diagnosticirana, več možnosti je za uspešnejše zdravljenje ter daljše in bolj kakovostno življenje. »Če je test pozitiven, vedno pozovemo okuženega, da pove svojim spolnim partnerjem za okužbo, da bi se testirali tudi oni in da bi našli izvor. A žal jih po navadi ne pripeljejo: ker jih sploh ne poznajo ali pa zato, ker se bojijo njihovih odzivov,« s kruto resnico sooča prof. dr. Janez Tomažič.

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje in Javno agencijo za raziskovalno dejavnost so letos začeli projekt HIV PrEP (zaščita z zdravili pred izpostavitvijo), v katerega bi radi vključili 100 moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, ki se v Sloveniji obnašajo najbolj tvegano: 

  • imajo nezaščitene analne odnose,
  • so se že zdravili zaradi spolno prenosljivih okužb,
  • so prejemali zaščitna zdravila po izpostavitvi (t.i. PEP),
  • jemljejo rekreativne droge oz. se kakorkoli drugače obnašajo tvegano.

Bistvo projekta je, da poskušajo pod zdravstveni nadzor dobiti še neokužene osebe, ki jim v našem prostoru najbolj 'grozi' ta okužba, in s svetovanjem o varnem vedenju in z zdravilom preprečiti okužbo s HIV kot tudi druge spolno prenosljive okužbe. Ob vključitvi vse pregledajo na okužbo s HIV in na druge spolno prenosljive okužbe. Če spadate med tovrstne osebe, se lahko vključite v projekt. Prijavite se na e-naslov ambulanta.h4@gmail.com ali 01 522 8117.