Zakaj NE potrebujete 8 kozarcev vode na dan

Zakaj NE potrebujete 8 kozarcev vode na dan (foto: Profimedia | Osebni arhiv) Profimedia | Osebni arhiv
28. 6. 2021

Veliko ljudi ne razume biologije telesa. Tudi veliko napačnih informacij kroži tam zunaj. A ko enkrat razumete, kako delujejo vsi vaši sistemi, lahko sprejemate boljše odločitve. Tudi ko gre za hidracijo.

»Eden izmed mitov, ki me resnično moti, je ideja, da potrebujete osem kozarcev vode na dan,« pravi dr. Jen Gunter, ki si prizadeva popraviti napačne informacije o delovanju človeškega telesa. »Prav presenetljivo je, kako zakoreninjen je ta mit. O tem boste slišali na televiziji, brali v člankih.«

»A kot sem rekla, to je neumnost.«

Telo vam bo večinoma povedalo, kdaj morate piti vodo ...

Ker imate te čudovite, neverjetne, a pogosto podcenjene – ledvice.

Ledvice so organ fižolaste oblike, ki se nahajajo na obeh straneh hrbtenice, tik pod rebri. Pogosto jih opisujemo kot filter ali sistem za odstranjevanje odpadkov, kar morda ni najbolj pravično do ledvic. 

Vaše telo je okolje, kjer se mora vse, tekočine in kemikalije, ohranjati v občutljivem ravnovesju. Ledvice opravljajo težko delo, ko gre za to ravnovesje.

Kri vašega telesa vsak dan prehaja skozi ledvice. Kar pojeste, popijete, temperatura okolice, koliko telovadite – vse to vpliva na to, kaj se dogaja z vašim telesom.

Vaše ledvice, skupaj z živčnim sistemom in številnimi hormoni, pa nenehno spremljajo merilne instrumente in sproti, v realnem času prilagajajo tekočino, sol in raven drugih snovi. 

Pri tem jim pomaga približno milijon majhnih struktur, ki jim pravimo nefroni.

Nefroni so kot nekakšni delavci za tekočim trakom, aktivno dodajajo stvari in jih odvzemajo – stvari, kot so natrij, glukoza ali sladkor, kalcij, aminokisline in voda – ter tako poskrbijo, da telo ohranja homeostazo ali ravnovesje.

Če je raven katerekoli snovi previsoka ali prenizka, je to lahko škodljivo. In naloga ledvic je, da ohranjajo raven teh snovi v ravno pravem območju.

Snovi, ki jih telo ne potrebuje, pa zapustijo ledvice in gredo v mehur ter se izločijo v obliki urina.

Kaj se potem zgodi s temi 8 kozarci vode na dan?

»Delovanje ledvic se ne bo izboljšalo s preobiljem vode,« pravi dr. Jen Gunter. »Tudi vaša koža ne bo nič bolj sijoča, zaradi tega ne boste nič bolj razsodni in ne boste se počutili bolj energično. Morda boste morali le večkrat obiskati stranišče.« 

Predstavljajte si, da se močno znojite … Tako izgubljate vodo iz krvi.

Ledvice vedo, da se volumen krvi ves čas rahlo spreminja in da vaša kri postaja bolj slana (raven Na se poviša). To kompenzirajo z absorpcijo vode nazaj v kri, zaradi česar postane vaš urin bolj koncentriran.

Če ledvice zaznajo, da ni dovolj tekočine, ki bi jo lahko absorbirale, bodo signalizirale, da morate piti – kar pomeni, da boste postali žejni.

Če ni na voljo dovolj tekočine, bodo signali za žejo vse močnejši.

Oseba, ki se sooča z resno dehidracijo, ne bo v dvomih, ali potrebuje vodo. Ker bodo ledvice naredile vse, da bi vodo dobile.

To je eden naših najosnovnejših instinktov, ki se je razvijal zelo dolgo, v okoljih, kjer čista voda ni bila tako hitro dostopna kot je večini danes.

Torej zahvaljujoč vašim ledvicam, lahko vaše telo res dobro vzdržuje hidracijo.

A recimo, da prenehate šteti teh osem kozarcev, koliko tekočine dnevno bi potem morali popiti?

Odgovor je preprost: 'morali' ne obstaja.

Ko boste čutili, da ste žejni, popijte nekaj vode.

Lahko zaupate svojemu telesu.

Razen!

Če imate ledvične kamne ali ste starejši – včasih se ta sistem za sporočanje z leti nekoliko obrabi – ali pa vam je zdravnik naročil drugače.

Nenehno spremljanje oziroma štetje, koliko kozarcev vode spijete, pa v resnici ni potrebno.
Za konec pa še podatek, ki je pogosto spregledan:
  • Čisto vsaka stvar, ki jo zaužijete, vsebuje vodo.

Vaša jutranja kava vsebuje vodo, prav tako vaš zajtrk. In prigrizek – jabolko, pomaranča, kozarec soka, žitna ploščica –, tako kot človeško telo, vsebuje vodo.

Zato, dokler boste poslušali svoj notranji občutek za žejo, vam kozarcev res ni treba šteti.

Vir: