Zakaj niso nikoli na dieti, a so z lahkoto tako vitke

Zakaj niso nikoli na dieti, a so z lahkoto tako vitke (foto: Shutterstock) Shutterstock
7. 6. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Zagotovo jo imate med svojimi prijateljicami ali znankami – vedno je sladoled, ko se mu vi odrečete, zraven kosila obvezno kos kruha in nikoli sploh ne razmišlja, ali bi za kosilo sendvič ali solato.

Kako za vraga je ona lahko tako vitka in še nikoli ni bila na dieti? Poglejmo, v čem je skrivnost večno vitkih žensk, ki sploh ne vedo, kaj je dieta.

1. Pijejo vodo

Hidracija telesa ni pomembna le za splošno zdravje, ampak tudi za uravnavanje telesne teže. Včasih tudi žejo zamenjamo za lakoto in povsem brez potrebe jemo in vnašamo nepotrebne kalorije. Pitje je ključno za zdravo težo, vitke dame imajo vedno v svojo torbici plastenko z vodo.

2. Vsak dan ni posebna priložnost

Saj veste, praktično vsak dan ima nekdo rojstni dan ali kakšno svečano priložnost, da sodelavce razveseli s kakšnimi krofi ali pico. Seveda moramo kdaj pojesti tudi krof ali torto, a nikar ne iščimo vedno izgovorov, zakaj jemo nezdravo hrano. Lahko pa pojemo le košček krofa ali tortico podelimo s sodelavko, to so triki vitkih dam.

3. Pogovarjajo se med večerjo

Seveda je res, da se za mizo je, a lahko jemo, klepetamo in se zabavamo. Tisti, ki je počasi, tudi manj poje. Zato med večerjo klepetajte in počasi uživajte v hrani. Možgani potrebujejo kar nekaj časa, da dojamejo, da smo siti, zato jim s pogovorom dajmo čas, da zaznajo, da je bilo dovolj hrane.

4. Ne zgubljajo časa z dietnimi živili

Morda se vam zdi, da z dietno hrano naredite veliko zase, a to v resnici niti ni potrebno, saj je to vedno zelo predelana hrana, ki ni preveč zdrava. Raje jejte polnomastno hrano, a to v zmernih količinah in le najboljše kakovosti.

5. Nobena hrana ni slaba

Nikar ne imejte dobre in slabe hrane, nikar se povsem ne odpovejte čokoladi in hamburgerjem. Dejstvo je, da če se povsem odpoveste sladkarijam, boste ves čas razmišljali o čokoladi in tortah. Vitke dame v svojem slovarju nimajo besede slaba hrana, izbrišite jo še vi.

6. Privoščijo si lepotni spanec

Za vitko linijo je spanec izrednega pomena, saj le naspan človek lahko zdravo živi. Pomanjkanje spanja vpliva na naše hormone, učinek pa je, da pridobivamo odvečne kilograme. Tako si morate vsak dan privoščiti lepotni spanec in tudi popoldanski počitek.

7. Dajo si duška

Občasno si dajte duška, pojejte tisti burger s sirom ali pečen krompirček, naslednji dan pa ponovno jejte zdravo in izbrano hrano. Imejte zdrav odnos do hrane, to je daleč najpomembnejše za zdravo telesno težo.

8. Izogibajo se sladkim in dietnim pijačam

Dejstvo je, da se veliko ljudi redi od sladkih pijač. Nikar ne pijte dietnih kol in sokov, veliko bolje je, da pijete vodo, občasno pa si privoščite pravo, sladko kolo.

9. Eksperimentirajo v kuhinji

Zdrava prehrana ni nikoli dolgočasna, ampak pestra in zanimiva, vsebuje veliko zelišč in začimb. Ljudje, ki radi dobro jedo, tudi radi kuhajo in eksperimentirajo v kuhinji. Pa dober tek in veliko domišljije vam želimo!

10. Ne štejejo kalorij

Tukaj vam nimamo kaj pametovati, enostavno jejte po pameti – ko ste siti, pač nehajte jesti. Ne štejte kalorij, zjutraj jejte bogato in zvečer lahko – to je v bistvu vsa umetnost.

11. Pametno jedo sladkor

Sladkor enostavno ni dober za vas in za vaše zdravje, še najmanj pa za vaše kilograme. Preveč sladkorja se bo uskladiščilo v obliki maščobnih oblog, zato dobro opazujte, koliko sladkarij prenese vaše telo, da se ne zredi. Pri sladkorju brez dvoma velja – manj je bolje.