Zakaj vam poka v kolenih, kadar hodite po stopnicah navzdol?

28. 9. 2022
Deli
Zakaj vam poka v kolenih, kadar hodite po stopnicah navzdol? (foto: Profimedia)
Profimedia

Tudi vaša kolena zvenijo kot čips, kadar hodite po stopnicah navzdol? Ali pa, ko počepnete? In ko tečete tudi?

Načeloma je pokanje v kolenih, denimo, ko počepnete, povsem normalno in ni razloga za preplah. Zgodi se tudi v drugih sklepih, na primer v gležnju in v vratu. Tudi velik odstotek tekačev čuti oziroma sliši pokanje v kolenih med vadbo. Takšno pokanje največkrat ne spremlja bolečina.

Medicinski izraz za pokanje v kolenu je crepitus

Nastane, ko se začne hrustanec, vezivno tkivo med kostmi, starati, pravi John Wyrick, ortopedski kirurg in profesor na Univerzi v Cincinnatiju v Ohiu.

Svoje življenje vsi začnemo s tihim in gladkim hrustancem v kolenih, a sčasoma postane siv ter star in izgubi možnost obnavljanja. Večina ljudi nad 30. letom se že spopada z blago obliko crepitusa. Šibke stegenske mišice ali zategnjena iliotibialna vez (bolečina se pojavi na zunanji strani kolena med tekom) pa lahko povzročijo, da potegne pogačico z mesta in poslabša obrabo.

Kolena klonijo, kadar jih upognete pod kotom, večjim od 30 stopinj, ker se pogačica zarine v stegnenico – oslabljen hrustanec se zarine v del drugega oslabljenega hrustanca.

»Moč pritiska in različne stične točke nato ustvarjajo omenjeni zvok,« razloži strokovnjak.

Nasvet ...

Pokajoča kolena lahko sčasoma povzročijo težave, kot je denimo artritis, še razloži strokovnjak.

Zato možnost, da bi do tega prišlo, zmanjšajte tako, da okrepite mišice, ki nadzorujejo kolke in kolena, spodnjo polovico telesa pa ohranjajte poravnano.

Povzeto po: Runner's World

Preverite še: Kaj se zgodi z vašim telesom, ko se takoj po jedi uležete

 

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič