Zakaj vas neprestano zebe? Morda imate zdravstveni problem

23. 11. 2021
Deli
Zakaj vas neprestano zebe? Morda imate zdravstveni problem (foto: Profimedia)
Profimedia

Spet ta čas v letu, kajne? Ko vas neprestano zebe, kljub mnogim plastem oblačil in debelim nogavicam. Morda razlog tiči v zdravstvenih težavah. 

Tu je le nekaj razlogov, zakaj vas lahko v zimskih mesecih vedno zebe:

Nizka telesna teža

Tako je, zebe vas lahko, če imate prenizko telesno maso glede na vašo višino. To se zgodi iz dveh razlogov: 

  • Primanjkuje vam ustrezne ravni telesne maščobe, ki bi vas izolirala pred mrazom.
  • Prenizka telesna teža običajno pomeni tudi manjšo količino hrane, zaradi česar se metabolizem upočasni in ne proizvaja dovolj telesne toplote. 

Če sumite, da bi to lahko bil razlog, da se nenehno zavijate v odejo, boste občutili tudi: vrtoglavice, utrujenost, občutek šibkosti, neredno menstruacijo (pri ženskah). 

Dehidracija

Se nikakor ne morete segreti, čeprav ste poskusili že čisto vse, kar vam je padlo na pamet? Mogoče ste pozabili na hidracijo. Človeško telo sestavlja med 60 in 70 % vode, ki med drugim tudi regulira temperaturo. Če ste pogosto dehidrirani, je telo občutljivejše na nizke temperature in čez čas ne pomaga niti najdebelejši pulover. 

Neprespanost

Pomanjkanje spanca naredi zmedo v živčnem sistemu in lahko zmanjša delovanje dela možganov, ki nadzira telesno temperaturo. Poleg tega ob neprespanosti metabolizem ne deluje normalno, kar še dodatno prispeva k temu, da vas neprestano zebe. 

Preverite: Dober razlog, zakaj si privoščiti popoldanski spanec

Profimedia
Pomanjkanje vitamina B12

Če uživate premalo vitamina B12, to lahko povzroči slabokrvnost in posledično kronično premraženost. Ob tem boste izkusili še nekatere simptome: mravljince v rokah, nogah in stopalih, zatečen jezik, težave z ravnotežjem in izgubo spomina. 

Pomanjkanje železa ali slabokrvnost

Eden od zelo pogostih razlogov, da vas zebe, tudi ko so vsa okna zaprta in ste opremljeni z debelimi nogavicami, je nizka raven železa v krvi. Železo namreč pomaga rdečim krvničkam prenašati kisik po telesu, ki posledično lahko proizvede toploto. Pomanjkanje železa lahko tudi upočasni delovanje ščitnice.

Drugi simptomi slabokrvnosti so: bleda polt, krhki nohti, težave s koncentracijo, zadihanost. 

Slaba cirkulacija krvi

Ali vas večinoma zebe v roke in noge, drugače pa vam je toplo? Potem bi lahko imeli težave s pretokom krvi. To je lahko znak srčno-žilnih in nekaterih drugih bolezni ali kajenja. Potrebovali boste nasvet zdravnika.

Minimalna mišična masa

Če ste zaradi nenehnega občutka premraženosti že obiskali zdravnika in je ta potrdil, da nimate zdravstvenih težav, so morda "krive" mišice, no bolj pomanjkanje le-teh.

Mišice pomagajo vzdrževati telesno temperaturo, malo mišične mase pa pomeni, da vas bo večkrat zeblo. Mišična masa spodbudi metabolizem, ki tudi vpliva na temperaturo telesa, zato tista vadba moči ni zaman in bi se ji morali nehati izogibati. 

Lahko začnete takoj: Poiščite najbližjo steno in naredite TA odličen trening za čvrste trebušne mišice! (VIDEO)

Profimedia
Hipotiroidizem

Premraženost, tudi ko ostalih ne zebe, lahko kaže na nepravilno delovanje ščitnice oziroma hipotiroidizem. Gre zato, da ščitnica ne proizvede dovolj hormonov, zato se metabolizem upočasni in telo ne proizvaja dovolj toplote. Drugi simptomi nepravilno delujoče ščitnice so tudi: 

  • tanki lasje ali povečano izpadanje las
  • suha koža in lasišče
  • nepojasnjeno povečanje teže
  • daljše in bolj boleče menstruacije

Če prepoznate simptome, se obvezno posvetujte z osebnim zdravnikom. 

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič