Zaradi TEGA se hitreje zredimo! (raziskava)

Zaradi TEGA se hitreje zredimo! (raziskava) (foto: Profimedia) Profimedia
29. 2. 2020

Brazilski raziskovalci so se lotili zanimive raziskave ...

Se tudi vi dolgočasite in se težko osredotočite na zajtrk, kosilo ali večerjo, zato med jedjo preverjate sporočila ali pišete e-pošto?

Potem vam svetujemo, da takoj prenehate.

Brazilski raziskovalci na zvezni univerzi Lavras so preučili vpliv uporabe elektronskih pripomočkov na prehranjevanje.

Njihov zastrašujoči zaključek:
  • Pametni telefoni in podobne naprave redijo!

S študijo so dokazali, da torej absorbiramo več energije (t. j. kalorij), če med obroki uporabljamo elektronske naprave.

Raziskovalci so 62 osebam dali sladke in slane prigrizke.

  • Med prvima dvema testiranjema so udeleženci lahko med jedjo prebirali revije ali pa brskali po svojih mobilnih telefonih.
  • V tretjem poskusu jim je bilo dovoljeno jesti toliko, kot so želeli, vendar niso smeli brati ali pa preverjati telefona.

Rezultat:

Ljudje, ki so brali vzporedno z obrokom ali brskali po pametnem telefonu, so imeli približno 15 odstotkov večji energijski vnos kot tisti, ki so jedli brez sočasne uporabe medijev oziroma elektronskih naprav.

Kaj dejansko redi?

Znanstveniki povečano energijski vnos in s tem tudi povečane porcije povezujejo s tem, da nas telefoni in branje odvrnejo od zavedanja, koliko dejansko smo že pojedli.

Avtorica študije Luciano Pereira ocenjuje: "Odvračanje pozornosti, kot je pametni telefon ali gradivo za branje, lahko poveča vnos energije, ker se prekine proces pomnjenja."

Raziskovalci menijo, da tisti, ki se med prehranjevanjem nenehno osredotočajo na druge stvari, povečajo tveganje za debelost.

Šteje več kot to, kar imate na krožniku

Znano je, da zdrava in uravnotežena prehrana lahko prepreči prekomerno telesno težo.

Toda Pereira meni, da ni pomembno le to, kaj jeste, temveč bi se morali ljudje tudi izogibati motečim dejavnikom med prehranjevanjem.

Preberite še:

Ali pa ...