Zdrava kurkuma

Zdrava kurkuma (foto: Shutterstock) Shutterstock
22. 2. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Kurkuma izvira iz reda ingverjevcev, dokazano pa je, da ima številne zdravilne lastnosti. 

V ajurvedski medicini se že zelo dolgo uporablja kot zdravilno sredstvo, pri nas pa je znana predvsem kot začimba, saj je osnovni del kari mešanice.

Kurkuma naj bi preprečevala demenco

Prvi znanstveni dokazi že kažejo, da nas lahko ta začimba zaščiti pred različnimi boleznimi. Znanstveniki tako denimo že raziskujejo, ali lahko kurkuma preprečuje Alzheimerjevo bolezen, ker vsebuje oker rumeno barvilo in rastlinsko snov kurkumin, ki ustavlja uskladiščenje določenih beljakovinskih kompleksov v možganih. V ajurvedski medicini se denimo kurkuma uporablja za povečevanje energije v telesu in da iz njega odplavi slabe substance.

Pomaga pri prebavnih motnjah

Kurkuma spodbuja prebavo, ker njene učinkovine spodbudijo jetra, da izločajo več žolčne kisline, ki veže maščobe in jih tako naredi lažje prebavljive. Tako lahko ublažimo napihnjenost in občutek polnosti. Pri težavah želodčno-črevesnega trakta se rumena začimba že dejansko uporablja tudi medicinsko. Imela naj bi tudi pozitivne učinke na kronično-vnetne črevesne bolezni.

Drugi zdravilni učinki kurkume

Kurkuma naj bi zmanjševala razgradnjo snovi, kot sta dopamin in serotonin, ki ju imenujemo tudi hormona sreče. Poleg tega krepi imunski sistem in ima zaviralni učinek na rast rakavih metastaz. To sicer še ni znanstveno dokazano. Je pa začimba v epruveti že dokazala protivnetni učinek, tako da znanstveniki predvidevajo, da ima kurkuma ugoden učinek na proces zdravljenja artroze in vnetja sinusov.

Kako jo uživati?

Če jo želite uporabljati za terapevtske namene, kot recimo pri blažjih prebavnih težavah, dnevno pojejte polovico žličke začimbe. To lahko dodate različnim jedem. Pomembno je, da ji dodate najmanj 1 žličko olja, ker je kurkumin slabo topen v vodi in tako bo lahko bolje nase vezal maščobo.

Fotografija: Shutterstock