Zdravo življenje ... poenostavljeno

30. 1. 2003

Če zanemarjate dietne vlaknine in zobno nitko, to še ne pomeni, da ste slabi, vendar se izpostavljate tveganju. Pripravili smo 17 bližnjic do zdravja.

Tina Vajzovič pač ni miss Slovenije. Vendar je podobno kot naša najboljša nacionalna bejba Nataša Krajnc boginja v kopalkah. Velika razlika? Ker je Tina na finalu v Cankarjevem domu končala kot prva spremljevalka, mogoče obstaja verjetnost, da greste v tem življenju z njo na zmenek (no, priznamo - verjetnost je še vedno zelo majhna).

Bistvo zgodbe: Vaše življenje je polno "Nataš" in "Tin", boja med popolnostjo in verjetnostjo. Zbrali smo vse prve spremljevalke na vseh področjih, od fanatičnega pretiravanja z zaščito proti soncu ter šestih obrokov sadja in zelenjave na dan do menjave olja na vsakih deset tisoč kilometrov in vsakoletnega cepljenja proti gripi. Vsaka stvar vas bo naredila boljšega moškega kot čudovita ženska - ne da bi morali postati copata.

Če ne jeste rib dvakrat na teden . .

Ne zamujate dosti, le majhno lužico maščob, ki bi vas ščitila pred srčnimi boleznimi, mišično bolečino po vadbi, depresijo in mogoče celo pred Alzheimerjevo boleznijo. Ribje olje je čarobno zaradi omega-3 maščobnih kislin in na srečo so jih uspeli spraviti v stekleničko. Če ne marate rib ali preprosto nimate priložnosti, da bi jih jedli, so prav tako dobri tudi nadomestki z ribjim oljem, pravijo strokovnjaki za prehrano. Pa ne pojejte vseh trapastih maščob, ki vam jih ponudijo. Poiščite nadomestke omega-3 maščobnih kislin, ki jim še ni potekel rok uporabnosti in imajo dodan tudi vitamin E. (Antioksidativni učinek E-ja bo preprečil, da bi olje postalo žarko. )

Če mislite, da ste z ušesnimi čepki videti kot osel . .

Še bolj bedasto boste videti s prsti v ušesih. Na boljšem boste, če uporabite naravno telesno zaščito pred hrupom: mrmranje. Mrmranje sproži krčenje mišice stapedius v ušesu, ki za 10 do 15 decibelov zmanjša jakost zvoka, ki pride do vašega notranjega ušesa, trdijo zdravniki. Pravijo tudi, da so v prvih 16 do 18 urah po zvočnem napadu vaša ušesa bolj dovzetna za poškodbe. Nič ni narobe, če greste v petek zvečer na koncert, le košnjo trave pred hišo odložite do nedelje.

Če trebušnjaki niso vaša najljubša vaja za vzdrževanje na novo odkritih trebušnih mišic . .

Svoje običajne vaje opravite na nogah. če dvigujete uteži stoje, morajo biti vaše trebušne mišice napete, da stabilizirajo vašo hrbtenico in vas obdržijo v ravnem položaju, tako vadite več mišic hkrati, pravijo inštruktorji fitnesa. Zato namesto potiskanja nog na napravi delajte počepe. Upogib kolena leže? Delajte mrtve dvige. Upogib komolcev s podprijemom sede? Upogibajte jih stoje. Katerokoli vajo izvajate - naj bodo napete trebušne mišice, ne mišice na spodnjem delu hrbta.

Če se, preden greste na sonce, ne zaščitite s kremo za sončenje s faktorjem 15 . .

Jutranji obrok vitaminov poplaknite s hladnim zelenim čajem. Zadnje ameriške študije so pokazale, da so imele miši, ki so pile zeleni čaj, za 51 odstotkov manj kožnega raka kot kontrolna skupina miši, in to tudi po dolgotrajnem izpostavljanju škodljivim ultravijoličnim žarkom. Raziskava kaže na to, da bi zeleni čaj lahko tudi človeka varoval pred kožnim rakom, pravijo dermatologi. Strokovnjaki razlagajo, da naj bi antioksidanti v zelenem čaju nevtralizirali proste radikale, ki poškodujejo kožne celice, in sem preprečili nastanek raka.

Če se z vsemi štirimi upirate hrani z veliko vlakninami . .

Ne segajte takoj po vlakninskih nadomestkih ali drugih odvajalih, raje skočite na sobno kolo. Aerobna vadba - posebej tek - prav tako preprečuje, da bi se hrana predolgo zadrževala v vašem telesu, pravijo strokovnjaki. Manj časa ko se hrana potika po vašem črevesu, manj možnosti ima, da povzroči kaj neprijetnega, ali huje, kaj rakavega. Poskusite s tekom na mestu po dvajset minut na dan. Saj to že tako ali tako počnete za svoje srce, ali ne?

Če ste zamudili sistematski pregled . .

Nehajte zavlačevati in privlecite svojo rit v kopalnico ter se slecite. Pojdite pod toplo prho, zaprite vrata in nežno povaljajte vsako modo med kazalcem in palcem. če se ne zmenite za nenavadne izbokline, drvite v lastno pogubo, pravijo zdravniki. Razlog: moda z buškami niso normalna in lahko pomenijo raka na testisih. Preglejte vsak centimeter svojega telesa (zvijajte se, če je potrebno). Iščite karkoli, kar bi lahko bil kožni rak: razbarvanja, izbokline, znamenja nesimetričnih oblik. Tudi če je vse v redu, se še isto sekundo naročite za pregled pri zdravniku in tokrat se roka držite.

Če pri fitnesu na klopi ne najdete pomočnika, ki bi vas nadzoroval …

Poskusite vajo z zmanjševanjem teže, ki se imenuje tudi obrnjena piramida. Izberite težo, s katero lahko naredite od tri do pet ponovitev tako, da zadnjič še komaj dvignete. Potem hitro vstanite in zmanjšajte težo za 20 odstotkov. To ponovite trikrat ali štirikrat, vsakič zmanjšajte težo za 20 odstotkov. Tako boste z nekaj dvigi težkih uteži prsne mišice privedli do maksimuma, ne da bi telovadnico preveč umazali s svojim obglavljenjem.

Če ne uporabljate zobne nitke …

Nabavite si ultrazvočno zobno ščetko. Ta oddaja nevidne zvočne valove, ki odstranijo plake z bakterijami izmed vaših zob. Do 75-odstotno tako učinkovita je kot zobna nitka, pravijo stomatologi. Seveda je precej dražja kot zobna nitka, vendar je še vedno cenejša kot novi zobje.

Če sinoči niste spali devet ur . .

Preskočite skodelico črne kave s petimi kockami sladkorja in raje vzemite tableto NADH, koencima, ki poveča budnost in koncentracijo. V neki ameriški študiji so testirali petindvajset ljudi, ki so premalo spali, potem ko so zaužili NADH in zopet ko so zaužili placebo.

Potem ko so vzeli NADH, so se precej bolje odrezali pri reševanju miselnih nalog, kjer sta se ocenjevali hitrost in natančnost. Poiščite vitaminske nadomestke, ki vsebujejo NADH.

Če se ne spomnite, da bi vsake tri mesece počistili hladilnik . .

Obiščite trgovino in kupite termometer za hladilnik. Naš namen: drobtinica ali polita pijača tu in tam (no, dobro, ostanki hrane in pijače vsepovsod) še ne bo škodila, če je temperatura dovolj nizka, da preprečuje rast bakterij in plesni, ki bi vaš hladilnik spremenile v rastlinjak. če se vam ne ljubi nič drugega, vsaj poskrbite, da temperatura vedno ostane pod 4 stopinjami Celzija. Toda zakaj preverjanje?

Ker večina hladilnikov nima vgrajenega termometra, če pa že, najbrž ni dovolj natančen. Opozorilo: termometer lahko postavite kamorkoli v hladilnik, razen na notranjo stran vrat, ker je možno, da je temperatura tam za nekaj stopinj višja.

Če vas zvije, ko svojo ženo ali dekle vprašate, kako je bilo v službi . .

Poskusite z natančnejšimi vprašanji. Na primer, namesto "Kako je šlo danes? " vprašajte raje o projektu, pri katerem dela, recimo: "Kako daleč si s projektom za izboljšanje kakovosti? " Tako ji boste pokazali, da vam je mar zanjo, in ji pomagali, da bo ostala osredotočena na pomembne podrobnosti svojega dneva v službi, trdijo psihologi. Ali se še vedno pritožuje zaradi zoprneža, ki v pisarni ne prispeva v fond za kavo? Vprašajte jo nekaj, kar jo bo spravilo v smeh. To ji bo pomagalo, da bo na stvar začela gledati z drugega zornega kota. Vaša zadnja možnost: priznajte, da ste sebičen lenuh, in prosite za odpuščanje.

Če bi radi dva dni zaporedoma nosili iste čevlje . .

Zvijte dve reviji (katerakoli druga revija za moške ali revija za vrtičkarje bo zadostovala) in ju po koncu prvega dne potisnite v vsak čevelj. Reviji bosta čevelj vzdrževali v prvotni obliki. Prav tako bosta bolje kot plastični vstavki vpili vlago, ki se je nabrala čez dan. Kaj pa, ko vaš pripomoček prične razpadati? Reciklirajte.

Če se ne morete spomniti, da bi vsakih deset tisoč kilometrov menjali olje . .

Opravičite se svojemu konjičku in mu privoščite kakovostno sintetično olje. To je odpornejše proti vročini, zato ga boste menjali redkeje. V trgovini jih praviloma prodajajo pod oznako »Long life«. Z njim lahko prevozite celo do trideset, štirideset tisoč kilometrov, preden boste morali na servis, pravijo nekateri strokovnjaki. Vas še nismo prepričali? Avtomobili, kot so Chevrolet Corvette, Porscheji in Aston Martini, se s tekočega traku zapeljejo začinjeni s to stvarjo. Še eno svarilo: prepričajte se, da vam bo mehanik nalil čisto sintetično olje, ne polsintetičnega.

Marko Mihelak, foto: Dennis Galante