Želite shujšati? Ne kupujte te hrane!

Želite shujšati? Ne kupujte te hrane! (foto: profimedia) profimedia
23. 7. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Strokovnjaki priporočajo, da se nikakor ne odpovejte vsem užitkom, vendar se jim poskusite izogniti. Pripravili smo spisek hrane, ki jo ob naslednjem obisku supermarketa raje pustite na polici, da vam doma ne bo delala skomin.

Slani prigrizki

Krekerji, smokiji, čips, vlečeno in listnato testo so hrana, ki jo telo pretvori v enostavni sladkor in gre neposredno v kri, kar povzroči hiter poskok inzulina v krvi. Ker nivo sladkorja v krvi za tem hitro pade, nas premami neizmerna želja po sladkem, kar pomeni, da boste zaradi slanih prigrizkov pojedli tudi več sladkih.

Zamrznjena hrana

Veliko zamrznjene hrane vsebuje natrij, ki ji služi kot konzervans. Kot je že dolgo znano, natrij nase veže vodo, kar pomeni, da se ta zadržuje v telesu. Če se boste izogibali zamrznjenim produktom, boste zagotovo izgledali vitkejši in se boste počutili manj napihnjene.

Piškoti z naravnimi vlakni

Seveda boljši so od običajnih piškotov, vendar nikar ne mislite, da boste z njihovo pomočjo izgubljali kilograme. Vlaknine raje zaužijte s svežo zelenjavo ali sadjem.

Hrana z 'manj maščobami'

Raziskave kažejo, da ljudje pojedo več, če vedo da uživajo manj mastno hrano. Poleg tega je ta hrana slabšega okusa, kar pomeni, da ji dodajajo sladkor in druge aditive, da izboljšajo njen okus. Pri takšni hrani gre v večini primerov zgolj za marketinško potezo, saj manj maščob še ne pomeni tudi manj kalorij.

Naravni sokovi

Sliši se zdravo in fit, vendar ni povsem tako. Za 3 dl pomarančnega soka potrebujete tri do pet pomaranč, kar pomeni, da zaužijete njihove kalorije, vitamine in minerale, vendar ne zaužijete tudi njenih vlaknin, ki bi vas nasitile, kar pomeni, da so te kalorije prazne. To velja za skoraj vse sokove, razen, ananasovega, grenivkinega in limoninega.

Pijače 'brez sladkorja'

Za vašo linijo bo najbolje, da se poslovite od dietnih kokakol in pijač, ki naj bi obljubljale 0 kalorij. Umetna sladila še vedno pospešujejo delovanje trebušne slinavke. Raje si privoščite naravno vodo z limono.

Alkohol

Če boste redno pili alkohol boste težko shujšali, saj ob kozarčku vedno tekne tudi kakšna jed. Alkohol namreč spodbudi kislino, ki nam prebudi apetit in pravo volčjo lakoto.

Preberite še: Zakaj in kako za vedno spremeniti način prehranjevanja?