Ženske, NUJNO preverite: teh napak pri vstavljanju tampona NOČETE narediti! (ker so lahko nevarne zdravju)

Ženske, NUJNO preverite: teh napak pri vstavljanju tampona NOČETE narediti! (ker so lahko nevarne zdravju) (foto: Profimedia) Profimedia
14. 10. 2022

Čeprav ste tampon uporabile že mnogokrat, verjetno še vedno delate katero od spodnjih napak. Hitro jo odpravite, preden škodujete svojemu zdravju. 

Uporaba tamponov je lahko zelo nevarna, če se ne držite higienskih pravil. Poskrbite, da si ne nakopljete kakšne težave. 

To so najpogostejše napake, ki jih lahko naredite pri uporabi tampona: 
  • Napačno izberete vpojnost tampona. Ne izberite visoke vpojnosti "za vsak slučaj", čeprav je vaša menstruacija zmerna ali blaga. Uporabite vpojnost, ki ustreza vašim potrebam, saj si drugače lahko nakopljete sindrom toksičnega šoka. 

  • Uporabite tudi tampone, pri katerih se embalaža strga ali poškoduje? Slaba ideja. To lahko povzroči infekcijo, saj se na odprtem delu naberejo bakterije. Kar dajete v svoje telo, mora biti povsem čisto. 

  • Imate neprijeten občutek, ko si vstavite tampon? Ga nekako čutite in vas moti? To se zgodi, ker ga napačno ustavite. Poriniti ga morate čim globje, da ga ne boste čutili. In ne skrbite, lahko ga boste odstranili s pomočjo vrvice. 

  • Predolgo jih uporabljate. Tamponi se menjajo na nekaj ur in vsakokrat, ko na to pozabite, tvegate sindrom toksičnega šoka. Zato so ponoči malo manj uporabni. Uporabite na primer nočne vložke in se izognite tej težavi. Čez dan pa poskrbite, da istega tampona ne boste nosili cel dan. 

  • Pred vstavljanjem tampona, poskrbite za higieno! Če si ne umijete rok, boste vase prenesli vse bakterije, ki jih imate na rokah in verjemite, da jih ni malo. Uporabljenega tampona ne vrzite v školjko, ampak ga zavijte v papir in odvrzite v koš. 

  • Ne zamenjate tampona, ko greste na veliko potrebo. Takrat se tampon lahko premakne ali ga iztisnete ven vsaj delno. Ga takrat le namestite nazaj in nosite dalje? Napaka! Če se na del tampona, ki je pokukal ven ali na vrvico ujamejo bakterije, lahko staknete vaginalno okužbo. 

  • Škatlico s tamponi hranite v kopalnici. Žal boste morali najti drugo mesto za shranjevanje, ki bo izven kopalnice. V kopalnici se ustvari vlažno okolje, ki škoduje tamponom, čeprav so v embalaži. Takšnega tampona si ne vstavite vase. 
Viri: parenting.firstcry.com, bustle