Ženske, prenehajte s tem NEVARNIM početjem, da bi ustrezale lepotnim standardom (to počnete v tem trenutku!)

Ženske, prenehajte s tem NEVARNIM početjem, da bi ustrezale lepotnim standardom (to počnete v tem trenutku!) (foto: profimedia) profimedia
14. 11. 2022

Za lepoto je potrebno potrpeti, pravi rek. Pa je res? V resnici si lahko s tem dejanjem, ki ga počnete vsak dan, nakopljete kar nekaj zdravstvenih problemov. 

Ženske ste se zagotovo že poslužile tega lahkega trika, s katerim ste videti postavnejše in kakšno številko ožje. Vendar tega sedaj (upamo) ne boste več počele, ko boste videle, kako nevarno je za zdravje. 

"Trebuh not!"

Ste že koga slišali reči kaj takega? In verjetno ste nasvet upoštevali, da se ni opazilo napihnjenosti ali odvečnih oblin. Verjetno niste pomislili, da bi takšna navada lahko vodila v kopico zdravstvenih problemov, kot je manj učinkovito dihanje, bolečine v vratu in hrbtu, težave z medenico. 

Tu pa je še ena grozljiva posledica, ki so jo pokazali tudi uporabniki TikToka, ki so pogosto trebuh tiščali navznotri:

sindrom postave peščene ure. 

Kako izgleda? Če tudi sami trpite za sindromom, boste na spodnjem delu reber zagledali dva izbočena predela (nad trebuhom). In čeprav se s tem sooča več žensk, niti moški niso uspeli ubežati sindromu, saj prav tako skrbijo, da je vse videti popolno - tudi postava. 

@rainbowpatches My other rack. #hourglasssyndrome #suckingitin #cptsd #ptsd #trauma #traumatok #myotherrack ♬ original sound - J

Zakaj pride do sindroma peščene ure?

Gre za zgornje mišice trebuha, ki jih potegnemo navznotri, da je vse videti tesno in ravno - brez oblin torej. Stisnemo jih med rebra, kar je intenzivneje od trebušnjaka. In to počnemo tudi po več ur na dan. Zato se trebušna prepona premakne navzgor in s tem onemogoči pravilno dihanje. Ustvari se tudi veliko pritiska na medenično dno. 

Naša telesa so ustvarjena iz mišic, ki držijo ravnovesje med pritiskom in silami mišic, kar nam pomaga ohranjati stabilnost v centru trupa. Ko trebuh stisnemo, porušimo ravnovesje. 

Kot rečeno, lahko s takšnim početjem izkusite bolečine v vratu, ramenih in hrbtenici, nepravilno dihanje, lahko se pojavi inkontinenca ali kaj hujšega.