Ženske, takšne napake delate vsak dan pri negi svojih intimnih predelov!

Ženske, takšne napake delate vsak dan pri negi svojih intimnih predelov! (foto: Profimedia) Profimedia
29. 7. 2021

Nekatera vsakdanja dejanja lahko pravzaprav škodijo zdravju in higieni, zato se prepričajte, da ne počnete naslednjega. 

Nosite tesno prilegajoča se oblačila

Govorimo predvsem o spodnjem delu oblačil, kot so hlače in spodnjice ali oprijeta krila. Ne le da to "duši" vaše telo, zaradi omejenega gibanja in prostora lahko povzroči vrasle dlačice. 

Ne pustite telesu "dihati"

Navajeni smo, da vedno nosimo spodnje perilo, tudi ko spimo ali smo doma in nikamor ne gremo. Telo v splošnem in tudi intimni predeli pa za ohranjanje normalnega stanja potrebujejo tudi zrak. Zato si boste naredili uslugo, če se navadite spati brez spodnjih hlač in jih občasno slečete tudi, ko pridete domov po napornem dnevu. 

Uporabljate odišavljena intimna mila

Ali pa za nego uporabljate kar navadno milo za telo, kar ni priporočljivo. Vaši intimni predeli so namreč precej bolj občutljivi od preostanka kože in imajo drugačen pH, zaradi česar jih lahko hitro razdražite. Za umivanje uporabite navadno toplo vodo in tu in tam izdelek za intimno nego, ki ste ga dobro preverili in ne draži vaše kože. O tem se lahko posvetujete tudi z ginekologom. Ne pozabite, da se vagina čisti sama od sebe in ne potrebuje velike pomoči umetnih snovi. 

Ne pijete dovolj vode

Smo to kar jemo in pijemo, čeprav nam ob polni vrečki piškotov in sladki pijači ni ravno mar. Vendar drži - voda pomaga odplakniti toksine iz telesa in vzdržuje zdrav pH, kar je pomembno posebej pri vagini, saj takoj občutite draženje, kadar se le-ta spremeni. 

Ne preoblečete mokrih kopalk

Ali prepotenih hlačk. Ne posedajte v mokrem spodnjem perilu in kopalkah, saj boste omogočili razvoj bakterij, ki imajo rade topla in vlažna mesta. Takoj, ko je mogoče, se preoblecite v suha oblačila, na telovadbo pa prinesite tudi rezervne hlačke. 

Redni ginekološki pregledi

Nanje ženske rade pozabijo, ker se zgodijo le enkrat letno ali na 3 leta, pa tudi ne zdi se jim tako potrebno, saj je na videz "tam spodaj" vse vredu. A ginekolog lahko odkrije veliko več, kot vi čutite. Ne boste npr. čutili razvoja HPV-ja ali  bakterijskih okužb, ki jih je potrebno zdraviti.