Znaki pomanjkanja vitaminov in mineralov

Znaki pomanjkanja vitaminov in mineralov (foto: Profimedia) Profimedia
23. 7. 2016

Za dobro zdravje in počutje potrebujete vse vitamine in minerale, čeprav je včasih zaradi obilo obveznosti težko jesti le zdravo hrano. Telo hitro z različnimi znaki opozori na pomanjkanje vitaminov in mineralov v obliki različnih težav. Zato ni odveč, da ste nanje bolj pozorni in jih odpravite.

Težave z aknami

Akne so lahko znak pomanjkanja cinka. Seveda se jih lahko poskušate znebiti s kremami, vseeno pa je bolj smiselno težavo zatreti v kali. Jejte čim več hrane, ki vsebuje cink, se pravi: mandlje, bučna semena, špinačo in arašide. Koža bo bolj zdrava in polt lepša.

Preberite: Vi in vaša koža sta to, kar jeste

Glavobol

Včasih glavobol lahko izzove pomanjkanje magnezija, ki ga z lahkoto nadomestimo, če redno jemo banane ali zelje.

Kaj se skriva za utrujenostjo?

Utrujenost je alarm, ki ga telesu pošilja psiha. Zaradi utrujenosti postanete razdražljivi, depresivni, nimate volje za kakršnokoli aktivnost, stres pa je sprožilec. Pozabite na jutranje ali celo celodnevno lenarjenje. Namesto tega hodite, tecite in se izogibajte celodnevnemu posedanju. Družite se z ljudmi, s katerimi imate podobne interese, ki niso energijski vampirji, temveč vam dvigujejo energijo in se v njihovi družbi počutite dobro.

Krči v mišicah

Tudi krče v nogah lahko povzroči pomanjkanje magnezija. Poskušajte se kopati v vroči vodi z grenko soljo, ki vsebuje magnezij, da jo bo vaša koža lahko absorbirala.

Beli mehurji

Če imate mehurje na sklepih in prstih, je to znak, da vam primanjkuje esencialnih maščobnih kislin. Lahko jih nadomestite, če jeste ribje olje, morske plodove, ribe in koščičasto sadje.

Cvetoči nohti in suhi lasje

To je znak, da vam primanjkuje vitamina B7. Jejte več kvasa, sira in arašidov, da bodo vaši nohti ponovno zdravi.

Slabi lasje

Če opazite, da vam med česanjem odpada preveč las, je to znak, da vam primanjkuje železa. Jejte več zelenjave s temnim zelenim listjem in rdeče meso.

Dva najpogostejša vzroka za nastanek aken

Za nastajanje aken so največkrat krive bakterije in hiperaktivne znojne žleze. Ko imunski sistem ne dela normalno, lahko pospeši delovanje znojnih žlez, kar pripelje do povečanja maščob pod kožo, ki zamašijo pore. Zato koža ne more več dihati in nastanejo akne.

Lupljenje kože

Če opazite, da je vaša koža pogosto zategnjena, vas srbi, se lušči ali je na otip groba, pomeni, da potrebuje vlaženje. Čez dan poskušajte uporabljati bogato vlažilno kremo in ponoči pa bolj mastno. Občasno lahko uporabite hranljivo masko za suho kožo (enkrat tedensko).

Poslabšan vid

Poslabšan vid je pogosto posledica dolgoletnega načina življenja, prehrane in slabih navad. Na zdravje vaših oči vplivajo: industrijsko predelana hrana, premalo gibanja, stalno sedenje pred računalnikom, kajenje ... Trudite se spremeniti življenjski stil in navade, s čimer lahko ublažite težave.

Napihnjenost

Ali veste, kdaj se počutite dvojno težji ali čutite nelagodje v trebuhu? Verjetno ste napihnjeni. Vzrok za napihnjenost je najpogosteje slabo varjenje oziroma upočasnjeno delovanje presnove ali intoleranca za določena živila. Iz prehrane izločite ali zmanjšajte vnos soli, hitre hrane, gaziranih pijač, testenin in riža.

Preberite še: 

Mislite, da veste dovolj o vitaminih?

Naj vas izzovemo! Rešite spletni kviz in sodelujte v nagradni igri s privlačnimi nagradami.

Klik na: NAGRADNI KVIZ