Znebite se maščobnih oblog glede na tip trebuha

Znebite se maščobnih oblog glede na tip trebuha (foto: Profimedia) Profimedia
1. 7. 2018

Vas jezijo maščobne obloge na trebuhu? Morda je za te v resnici kriv stres. Poiščite vadbo in prehrano, ki bo ustrezala vam. Vsaka vadba in prehrana namreč ne ustreza vsakomur. V nadaljevanju nekaj namigov.

Rezervna pnevmatika

Ljudje s tako obliko trebuha pogosto veliko ur presedijo pred računalnikom in imajo nasploh sedeče delo. Poleg njih pa se pogosto (če ne kar vsakokrat) znajde nezdrav obrok in sladkarije.

Na srečo je to tip trebuha, ki ga tudi najlažje preoblikujete. »Pridelali« ste ga namreč z nezdravo prehrano in pomanjkanjem gibanja.

Plan:

Izogibajte se sladkorju in drugim rafiniranim ogljikovim hidratom, ki ne prinesejo nič dobrega. Ter vsak dan poskrbite za dovolj gibanja. Seveda ne boste tekli maratona, začnite s krajšimi sprehodi, uporabljajte stopnice in naredite nekaj preprostih vaj v udobju lastnega doma.

Trebuh zaradi stresa

Občutek imate, da ste ves čas napihnjeni in okoli popka se dela izboklina. Upočasnite tempo! Stres med drugim povzroča dvig ravni kortizola, stresnega hormona.  Večje količine kortizola oslabijo mišice in negativno vplivajo na metabolne procese, zaradi česar v večji meri nastajajo maščobe na trebuhu.

Plan:
  • Prva in zelo pomembna stvar – ne izpuščajte obrokov. Če spijete veliko kave, zmanjšajte tudi količino te. In se seveda izognite slabi prehrani. Najlaže tako, da si obroke pripravljate vnaprej. Vključite živila, ki so bogat vir magnezija.
  • Poskrbite tudi za dovolj spanca. Če ste ves čas pod stresom, se zelo verjetno ne naspite dovolj.
  • Vsak dan izvajajte dihalne ali katerekoli druge vaje za sprostitev. Začnite s 6 osnovnimi vajami sproščanja.
  • Čim več časa preživljajte v naravi, da okrepite imunski sistem.

'Mamin' trebušček

Zgodi se ženskam, ki so rodile. Po porodu se maternica spusti in je tudi težja, kot je bila pred porodom. Da se vrne v velikost pred porodom, pa potrebuje od šest do osem tednov, zato ne prehitevajte. Odgovor se ne skriva v trebušnjakih. Res je, da boste morali okrepiti mišice, a se vsaj tri mesece izogibajte naporni vadbi.

Plan:
  • Hrana naj bo bogata z živili, ki vsebujejo omega-3. Jedilnik obogatite z oreščki, olivami in veliko zelenjave.
  • Dodajte nežne vaje za krepitev medeničnega dna in jih izvajajte večkrat na dan. Če ste zdravi, po nekaj mesecih vključite še druge krepilne vaje, primerne za vadbo po porodu.
  • Nekaj najslabšega, kar lahko storite takoj po porodu, je, da začnete s 100 trebušnjaki na dan. Namesto tega izvajajte dihalne vaje.
  • Čez dan si (kadarkoli je to le mogoče) privoščite krepilni spanec.

'Kengurujček'

Maščoba se nabira na spodnjem delu trebuha. In čeprav pridno telovadite ter pazite na prehrano, trebušček ostaja. Morda je težava ravno v tem – mesec za mesecem iste vaje. Npr. pretiravanje s trebušnjaki.

Plan:
  • Jedilnik obogatite z vlakninami in poskrbite za zdravo prebavo. Vnetja v telesu poslabšajo stanje.  
  • Če se ne želite odpovedati trebušnjakom, poskrbite, da jih boste izvajali pravilno. Občasno pa jih le zamenjajte s kakšno drugo vajo, na primer desko (plank). Ter pri vajah uporabljajte tudi uteži. Brez pretiravanja seveda.

Če želite okrepiti trebušne mišice, je to vaja, ki jo morate vključiti 

Napihnjen trebuh

Zjutraj je vaš trebuh še plosk, a že kmalu po zajtrku občutite napihnjenost in povečan trebuh, popoldne pa bi si najraje odpeli gumb na hlačah. To je največkrat znak slabih prehranskih navad ali pa vam težave povzroča le določeno živilo. Katero, boste morali ugotoviti sami oz. če sumite, da gre za alergijo ali intoleranco, stopite do zdravnika. Nikakor si v tem primeru ne postavljajte diagnoze sami!

Plan:

Opazujte, kdaj se pojavi napihnjenost. Je to takoj po tem, ko spijete kozarec vode, ali po prvem obroku? Katera živila je vseboval obrok? Nekaj tednov natančno opazujte svoje počutje in vodite dnevnik.

Vsak dan zajtrkujte. Zajtrk naj bo bogat z vlakninami. Izogibajte se hrani pozno zvečer. Hrano dobro prežvečite in vsak dan spijte dovolj vode.

Sprostite se. Izvajajte vaje za sproščanje, dihalne vaje.

Preizkusite se v izivu:

In preberite še: Bi radi izgubili maščobo? Preden začnete spreminjati prehrano, poskusite z naslednjim