Številke, ki so zaznamovale zimske olimpijske igre

Številke, ki so zaznamovale zimske olimpijske igre (foto: profimedia) profimedia
16. 2. 2018

Zimske olimpijske igre in mesto v katerem se odvijajo, je zaznamovalo nekaj številk, med drugim koliko medalj bo podeljenih, vsota proračuna, zračna razdalja do prizorišča …

102 kompleta medalj

… bosta krasila najboljše športnike, ki se preizkušajo v 7 športih in 15 disciplinah na 13 prizoriščih. Kljub temu pa njihovega uspeha ne gre šteti le v medaljah, ampak tudi po izjemni predanosti, enotnosti in ponosu, s katerim zastopajo svoje države.

19

…. medalj je Slovenija do sedaj osvojila na zimskih olimpijskih igrah. Od tega jih je kar 8 iz Sočija. Zmagovalka med zmagovalci je Tina Maze z dvema zlatima odličjema, po dva pa so v zimskih igrah v svojo zbirko dodali tudi Matjaž Debelak, Peter Prevc in Žan Košir.

2,4 milijarde dolarjev

… znaša proračun olimpijskih iger. Najdražje zimske olimpijske igre so neuradno prejšnje v Sočiju, ki naj bi stale več kot 50 milijard dolarjev.

71 junakov

… športnikov in športnic smo poslali na olimpijske igre, kar je naša najštevilčnejša odprava na zimske igre doslej. Zastopa nas 19 deklet in 52 fantov.

51 let

… je starost najstarejše olimpijke Cherly Bernard, ki pod zastavo Kanade tekmuje v krlingu. Če številki obrnemo, dobimo starost najmlajše tekmovalke, 15-letne Kitajke Wu Meng, ki nastopa v snežnem žlebu.

8638 kilometrov

… zračne razdalje nas loči od Pjongčanga. Časovna razlika je 8 ur, zato se veliko tekem po našem času dogaja ponoči.

1950 metrov

… meri najvišja gora Južne Koreje, ki je ugasli vulkan Hallasan. V jezeru na vrhu gore naj bi prebivala božanstva in duhovi.

Neskončno

…. truda, prizadevanj, treningov, odpovedovanj in kapljic znoja so od sebe dali naši športniki, za kar smo nanje izredno ponosni, ne glede na uvrstitve!