"Svojo mamo sem prosila, naj popazi na vnuka. Njen odgovor me je pustil odprtih ust" (izpoved mlade mamice)

"Svojo mamo sem prosila, naj popazi na vnuka. Njen odgovor me je pustil odprtih ust" (izpoved mlade mamice) (foto: Profimedia) Profimedia
27. 1. 2023

Kaj pričakujete od svoje mame? Kje je meja, ko gre za vnuke? Mlada mamica je zgrožena nad odgovorom svoje mame na prošnjo, naj popazi vnuka. 

Babice si običajno predstavljamo kot srčne in tople osebe, ki bi za svojo družino in posebno vnuke naredile vse. Je res vedno tako? Kaj pravite, ima v tem primeru prav mlada mamica ali njena mama?

29-letna mamica je na Redditu zapisala:

"Svojo mamo sem prosila, naj mi pomaga z dojenčkom, da se bom po porodniškem dopustu lahko normalno vrnila v službo. Mojo prošnjo, da bi ga pazila, je zavrnila s pojasnilom, da je za to čisto prestara in je že vzgojila svoje otroke. Stara je 64 let in je doma že od leta 1992. 

Pristavila je, da, če sem si otroka zares želela, bi morala razmisliti o tem, da bi jaz ostala doma in pazila nanj ter ga vzgajala, partner pa bi hodil v službo in domov prinašal kruh, kot je bilo v njenem primeru (moja mama je ostala doma z nami otroki)."

Mamica je dodala, da z eno (partnerjevo) plačo nikakor ne bi morali prežitveti, saj odplačujejo velik dolg. Poleg tega živijo v majhnem stanovanju in se z eno plačo ne bi morali preseliti, ko bo otrok potreboval svojo sobo. Že z dvema plačama bo to težko izvedljivo. 

Ko je hčerka vse to pojasnila mami, je ta "popustila" in ji ponudila naslednje: 

"Rekla je, da mi bo zaračunala približno 18 € za varstvo otroka in stroške zamude, če ga bom prevzela kasneje, kot bomo dogovorjeni. Priskrbeti bi morala dodaten avtosedež, voziček, stekleničke in ostale pripomočke - vse bi morali imeti podvojeno, saj pravi, da bo otroka pazila izključno v njenem stanovanju. V naše stanovanje ne želi vstopiti iz nekih osebnih razlogov. S partnerjem tam živiva že 5 let in do sedaj je prišla na obisk le enkrat. 

Očitno je plačevanje vrtca cenejša možnost kot plačevanje lastne matere, saj bi bili še bolj zadolženi, če bi sprejela njeno ceno."

Odzivi uporabnikov Reddita so bili večinoma zgroženi:

"To je grozno, moralo bi biti samoumevno, da se lahko zaneseš na svoje starše za pomoč z otrokom."

"Kot kaže je popolnoma sposobna skrbeti za vnuka in ima čas za to, vendar ti enostavno noče pomagati."

... Vendar se je našel tudi kdo, ki je stopil na stran babice:

"Oprostite, povedal bom čisto odkrito in morda bo zvenelo nesramno, vendar, zakaj imate otroka, če ne morete skrbeti zanj?"

"Če ste že vedeli, da se želite po nosečnosti vrniti v službo, bi se o tem prej morali pogovoriti s svojo mamo."

"Z otroki je veliko dela in tvoja mam je stara že 64 let."

Kaj bi ji svetovali vi? Zaupajte nam v komentarju na FB profilu.