Starši, poznate znake, ki kažejo, da se otrok prenajeda?

Starši, poznate znake, ki kažejo, da se otrok prenajeda? (foto: Profimedia) Profimedia
25. 1. 2023

Otroci potrebujejo hrano, ker rastejo in se razvijajo. Vendar kot pri vsem tudi tu velja upoštevati ravnotežje: kdaj se zgodi, da je hrane preveč in se vaš otrok v resnici prenajeda? 

Kot starš verjetno težko svojemu otroku odrečete hrano. Vendar je vaša naloga tudi, da skrbite za njegovo zdravje. Poznate znake, ki kažejo, da se prenajeda? 

Starši, če opazite spodnje znake, je najbolje, da za nasvet povprašate zdravnika ali drugega strokovnjaka, ki ima izkušnje s prehrano otrok: 

  • Otrok v kratkem času poje veliko količino hrane. Opazili boste, da so porcije veliko večje kot običajno, morda bo prosil za še eno porcijo. 

  • Opažate, da otrok želi jesti, ko je v stresu ali doživlja negativne občutke. Če je takrat ravno lačen, s tem ni nič narobe, ko pa želi po kosilu spet jesti zaradi jeze, obupa ali stresa, se verjetno prenajeda. 

  • Lahko se zgodi, da nekaj hrane izgine iz kuhinje, kasneje pa jo najdete v otrokovi torbi, predalu, nekje v garaži ... Najbolje, da otroka soočite s tem in odkrijete, ali skrivaj jemlje hrano. 

  • Ali teža vašega otroka niha? Lahko se je zredil, ali teža upade in naraste. Ljudje, ki se prenajedajo, so običajno pretežki, vendar pri otroku lahko opazite nihanje kilogramov. 

  • Otrok začne imeti čudne prehranske navade: prehranjuje se ob čudnih časih, včasih želi jesti tik pred spanjem ali takoj po obroku. Včasih je pač lačen, ker je bil bolj aktiven ali ima takšen dan, kadar se to ponavlja, pa začnite ukrepati. 

  • Opazite, da otrok je predvsem ob določenih dnevih, ali ko pride z vrtca/šole? Hrana je lahko tudi obrambni mehanizem, zato je dobro poizvedeti, kaj se dogaja. Mu sošolci delajo preglavice, se je s kom skregal?

Kdaj in kje poiskati pomoč? 

Preden odidete h kateremukoli strokovnjaku in zdravniku, se z otrokom pogovorite. Morda težavo lahko rešite sami že s pogovorom in nadaljnje ukrepanje ne bo potrebno. 

Če sami prenajedanju niste kos, potrebujete pomoč. Kadar se izkaže, da otrok pač obožuje hrano in nima drugega razloga za prenajedanje, obiščite zdravnika. Pomagal vam bo sestaviti zdrav jedilnik in obvladati težo, če otrok tehta preveč za njegovo višino.

Če se otrok prehranjuje, ker je depresiven ali anksiozen, bo potreboval tudi pomoč terapevta, ki bo razrešil njegove težave. 

Predvsem pa si zapomnite, da niste slabi starši, če otroku priskrbite pomoč - ravno zaradi tega vam bo kasneje hvaležen.