To se v vašem telesu zgodi, če izpustite preveč obrokov

14. 11. 2022
Deli
To se v vašem telesu zgodi, če izpustite preveč obrokov (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Če ste že kdaj izpustili obrok in to se zgodi tudi najbolj skrbnim, ste se verjetno kdaj povprašali kaj se zgodi, če dlje časa ne jeste.

Glede rednega izpuščanja obrokov, raziskovalci sicer še vedno zbirajo dokaze o morebitnih dolgoročnih učinkih na težo in zdravstvena stanja, kot so bolezni srca in sladkorna bolezen. Toda kaj se še dogaja v telesu, ko preskočite obroke?  

Znižata se krvni sladkor in raven energije v telesu

Redno prehranjevanje čez dan preprečuje padec energije čez dan in vas ohranja budne in osredotočene. Če izpuščate obroke, vašemu telesu začne primanjkovati takojšnje zaloge glukoze, ki je glavno gorivo za možgane. Nizek krvni sladkor vam lahko pobere energijo, zaradi česar se počutite počasne in šibke. Pomanjkanje glukoze lahko otežuje tudi koncentracijo. Drugi simptomi nizkega krvnega sladkorja lahko vključujejo tresenje, potenje in razdražljivost.

Občutek neskončne lakote in prenajedanje

Ko ne jeste dovolj pogosto, vas lahko povsem prevzame občutek, da morate nekaj pojesti. Težko je razmišljati o čemer koli drugem kot o hrani, ko telesu primanjkuje energije. Prav tako to ni dobro za produktivnost v službi, druženje s prijatelji in za splošno zadovoljstvo v življenju.  Če ste dlje časa brez hrane, se spremenijo tudi prehranjevalne želje, ko postanete zelo lačni.

Lačni ljudje se pogosto nagibajo k uživanju ogljikovih hidratov in sladkarij, ker jim to dvigne krvni sladkor in hitro izboljša trenutno razpoloženje. Težava je v tem, da to traja le nekaj časa, razen če poleg ogljikovih hidratov v prehrano ne dodate tudi maščob, beljakovin ali vlaknin, ki bi ublažile dvig glukoze. Temu sledi, da boste kmalu zopet lačni. Če ste preveč lačni je pogosta tudi verjetnost prenajedanja, da nadomestite pomanjkanje hrane, ki ste jo izpustili čez dan. Prenajednaje lahko povzroči tudi slabost, zaprtje, napihnjenost in izčrpanost.  

Težave pri osredotočenosti

Pomanjkanje hrane se odraža tudi pri fizični aktivnosti in vadbi. Ob vadbi se lačni težko osredotočite na aktivnost. Poleg tega, če se pred vadbo (in po njej) ne boste ustrezno napolnili z energijo, boste imeli od vadbe manj koristi kot sicer. Prav tako je tudi, če se po vadbi ne oskrbite s primernim obrokom, saj vaše telo ne more obnoviti ravni glikogena (za kar so potrebni ogljikovi hidrati) in mišic (za kar so potrebne beljakovine).

Skratka, če ste fizično zelo aktivni ali pa malo manj, v nobenem primeru ni pametno preveč izpuščati obrokov. Pa tudi sicer strokovnjaki na splošno priporočajo, da ljudje zaužijejo hrano vsakih nekaj ur.  

Preberite še: Pijete kavo pred ali po zajtrku? Eno od tega vam bo nakopalo zdravstvene težave! Ali pa: Slaba novica za ljubitelje čokolade: prevelika količina je lahko usodna!

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ