Tudi vašemu otroku grozi zasvojenost, če… (in kako lahko to preprečite)

zasvojenost otrok s tablico in telefonom (foto: Profimedia) Profimedia
24. 11. 2022

Oglejte si to fotografijo. Vas na koga spominja? Ja, tudi vašemu otroku grozi zasvojenost - z igranjem igric na telefonu in uporabe družbenih omrežij.

Si vaš otrok ne more predstavljati dneva brez pametnega telefona ali tablice?  Se prehranjuje medtem, ko gleda na telefon, na tablico ali na računalnik? Se, ko mu vzamete telefon ali tablico agresivno odzove? Je izgubil zanimanje za druge stvari? Skrajni čas je, da ukrepate in preprečite najhujše - zasvojenost. 

Kot je pokazala raziskava HBSC, ima težave z zasvojenostjo z igranjem video igric že vsak deseti otrok, ta delež otrok pa se iz leta v leto povečuje. Po drugi strani, Pika Miškulin, trenerka ter študentka Fakultete za šport ugotavlja, da imajo otroci, ki se ukvarjajo s športom boljši uspeh v šoli.

Kaj lahko naredite?

Obroki naj bodo čas brez zaslonov. Tega pravila se držite vsi - tako otroci kot odrasli, saj se otroci zgledujejo po vas. 

Določite ure v dnevu, ko je dovoljeno uporabljati pametni telefon, tablico ali računalnik. Naj bo jasno, kdaj so telefoni, tablice in računalniki dovoljeni in kdaj ne. 

Določite Digitalni post za vso družino - dan v tednu, ki bo popolnoma brez telefona, računalnika ali tablice. Ta dan preživite skupaj, na prostem. Igra na prostem, namreč spodbudno vpliva na razvijanje socialnih veščin pri otrocih. Nekaj idej za izlet tudi ob deževnih dnevih, ki so pred nami smo objavili v članku  Ideje za izlet: MAMI, OČI: TO so NASVETI za DEŽEVNE dneve z vašim MALČKOM.