3 nasveti za vadbo družinske čuječnosti za boljše usklajevanja službe, šole in življenja (svetuje osebna trenerka)

3 nasveti za vadbo družinske čuječnosti za boljše usklajevanja službe, šole in življenja (svetuje osebna trenerka) (foto: Profimedia) Profimedia
19. 9. 2022

Ni lahka naloga usklajevati vseh obveznosti, službe, sestankov, šole in si ob tem še vzeti nekaj časa zase. Hitro izgubite stik z realnostjo. In kaj je boljšega, kot poskrbeti za to skupaj s celo družino?

Ko dnevi hitijo mimo, se lahko hitro zdi, da povezava z družino postane ohlapnejša in kmalu tudi v prostem času niste zares prisotni v trenutku. Ustavite se in skupaj z družino naredite vaje čuječnosti, ki jih priporoča športna trenerka Tjaša Ferkov Babnik. To je priložnost, da nekaj časa preživite z družino in se znova povežete. 

Preverite tudi: 

Poglejmo, kaj o čuječnosti pravi Tjaša. 

Kako zaposleni, preobremenjeni starši lahko vadijo čuječnost z otroki? Spodaj so tri strategije za zaposlene starše in družine za boljše usklajevanje dela, šole in življenja:

Tjaša Ferkov Babnik (Aktivni z mano)
1. Vzpostavite močne meje

Ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem je danes lahko nov podvig. Zaradi vse več opravil in vedno prisotnih tehnoloških motenj je pomembno ohraniti močne meje, da zagotovimo pozornost. Ustvarite fiksni nabor delovnih ur čez dan in poskrbite, da se boste držali mej.

Če svojo družino seznanite s to rutino, boste lahko vi in ​​vaša družina učinkovito olajšali prehod na gladek začetek in konec vsakega delovnega dne.

2. Posvetite se času brez uporabe tehnologije

Ker krepimo svoj odnos s tehnologijo, je pomembno, da se vsi pogosto odmikamo od naših naprav, da smo prisotni in v tem trenutku. Neprekinjena pozornost zase in za vaše ljubljene je lahko zelo hranljiva. Dnevno razstrupljanje vam lahko ponudi priložnost, da preživite čas s svojim otrokom, hišnimi ljubljenčki, slikate, berete ali večerjate kot družina.

Ti odmori bodo izboljšali osredotočenost, učinkovitost pri delu in poglobili osebne vezi.

3. Vzemite si pogoste odmore

Pogosto smo zaposleni in veliko delov dneva zapolnimo z aktivnostmi. Da bi zagotovili, da se počutimo dobro spočiti in produktivni, je pomembno, da si vzamemo odmore, da se sprostimo in ne počnemo ničesar. Od odhoda od mize do sedenja ali stanja, preverite pri sebi in zadihajte.

Ne glede na to ali gre za pozorno dihanje, raztezanje ali kratek sprehod, lahko odmori izboljšajo ustvarjalnost in splošno zdravje. Ti kratki trenutki vam bodo omogočili večje ravnovesje.

Upoštevanje zgornjih nasvetov, vam bo omogočilo, da se kot družina premaknete k ravnovesju. Z izboljšanjem osredotočenosti, produktivnosti in ustvarjalnosti se lahko zaposlene družine bolje vključijo v svoje življenje.