Je res tako težko vadbo vključiti v svojo rutino? Osebna trenerka Tjaša ima na zalogi nekaj trikov

Je res tako težko vadbo vključiti v svojo rutino? Osebna trenerka Tjaša ima na zalogi nekaj trikov (foto: Tjaša Ferkov Babnik) Tjaša Ferkov Babnik
1. 8. 2022

Morda se zdi, da morate vadbi posvetiti veliko časa, vendar ni nujno, da je vedno tako. Osebna trenerka Tjaša bo pokazala, kako preprosto je osvojiti vadbeno rutino. 

Vključitev vadbene rutine v vaš dnevni urnik vam lahko pomaga vzpostaviti zdravo ravnovesje med delom in zasebnim življenjem. Pogosto lahko upoštevanje režima vadbe dejansko skrajša urnik in vam pomaga, da postanete bolj motivirani pri delu.

Ne glede na to, ali vas jutranja vadba motivira, da začnete dan z energijo, ali pa vam večerna vadba daje nekaj, česar se veselite, rutina v veliki meri določa vašo dnevno motivacijo. Poleg tega vadba pozornosti in meditacije pogosto vpliva na  rutino in na koncu pomaga povečati vašo sposobnost dobrega sodelovanja z drugimi. Postali boste bolj osredotočen, odprt in nepogrešljiv član kjerkoli v družbi že boste🙂. 

Največja prednost zdrave vadbe je občutek samozavesti. Vsi vidiki vašega življenja so relativni. Če lahko dosežete svoje rutinske cilje vadbe, lahko dosežete svoje poklicne in zasebne cilje.

Se vam zdi, da se en teden zavežete zdravi prehrani in intenzivni vadbi, naslednji teden pa nehate? Ali celo telovadite nekaj mesecev in potem obupate, ko ste zadovoljni s svojim napredkom? Kako se držite vadbene rutine in ji dosledno sledite?

Nekaj koristnih nasvetov in trikov za vztrajanje pri učinkoviti vadbeni rutini:

1. korak: Osredotočite se na to, da boste telovadili dan za dnem.

Določite svoj ”prostor za miganje”. Veliko ljudem je pomembno, da je to ločen prostor od npr. spalnice, dnevne sobe ... Še vedno ni nujno, da je to telovadnica. Izkoristite svoje dvorišče pred hišo, igrišče zunaj ali drug prijeten prostor. Ko boste dosegli to točko, boste veliko bolj motivirani za začetek in zaključek svoje vadbene rutine.

2. korak: Ne bodite jezni nase zaradi prekratke vadbe ali izpuščenega dneva.

Včeraj ste izvajali trening ”na vse ali nič”, kot da jutri ne bi bilo, danes pa je že začetek vadbe težak. Vsi imamo težke dneve. Naj šteje vsaka minutka.

Pomembno je, da si privoščite uravnoteženo vadbo, prav tako pa je potrebno prisluhniti potrebam svojega telesa. Namesto da se grajate, vadite naštevanje vsega, kar ste že dosegli (npr. motivacija za vadbo na prvem mestu, zdrav zajtrk).

3. korak: Adijo tehtnica.

Enodnevna vadba verjetno ne bo povzročila drastične spremembe teže, zato preskočite tehtnico, da preprečite obsesivne navade. Namesto tega se osredotočite na jutrišnji trening in na to, kako se počutite. Bistvo gibanja je, da počasi začnemo čutiti pozitivno počutje in nam aktivnost predstavlja nekaj lagodnega in ne obratno.

4. korak: Opustite primerjave.

Vadite zase, ne za koga drugega! Izogibajte se primerjanju svojega napredka z drugimi. Vsakdo telovadi in se prilagaja režimom vadbe z različnimi stopnjami. Toliko dejavnikov vpliva na vaš režim, zato se osredotočite nanje in ne na končni rezultat.

5. korak: Poiščite svoje najljubše vaje.

Tek, ne glede na to, kako dober se zdi vašim prijateljem, morda ni najboljša izbira za vas. Mogoče imate raje kolesarjenje, plavanje, dvigovanje uteži, jogo ali pilates, a nikoli ne boste vedeli, dokler ne poskusite! Preden ustvarite svojo rutino, preizkusite nekaj različnih vrst vadbe, da vidite, kaj vam je všeč. Lepota vadbe je v tem, da vedno obstaja več kot en način ...

  • Iščete navdih? Preizkusite tole jutranjo rutino za začetek: Jutranja rutina 
6. korak: Preklopite.

Ne pozabite vsake toliko raziskati drugih možnosti. Če enkrat na teden preklopite s teka na kolesarjenje, bo vaša rutina postala bolj prilagodljiva in zanimiva. Poskrbite, da boste tudi svojo vadbeno rutino razdelili na majhne dele. Tako ne boste preobremenili mišičnih skupin in izgoreli. Poskusite v svoj dan in teden vključiti različne vrste vadbe.

Prav tako lahko postane dolgočasno pripravljati obroke in jesti isto stvar vsak dan. Na srečo obstaja veliko kuharskih knjig in spletnih receptov, ki so vam lahko v pomoč! Izobraževanje o tem, kaj jeste, vam lahko pomaga ustvariti nove obroke, ki se jih resnično veselite in v katerih uživate. 

7. korak: Nagradite se!

Sedenje ob dobrem filmu, pijači ali drugi razvadi ob koncu dolgega tedna je lahko odličen način, da se nagradite, ker izpolnjujete svoje dnevne cilje. To je najpomembnejši del! Takrat si lahko čestitate in se počutite udobno ob vseh svojih dosežkih.

Ste motivirani? Več idej za varno in raznoliko vadbo najdete TUKAJ.

Besedilo: Tjaša Ferkov Babnik

Več Tjašinih vsebin najdete tukaj: Aktivni s Tjašo