Ne prespite pomladi: športna trenerka Tjaša ima nekaj nasvetov za aktivno pomlad!

2. 3. 2023
Deli
Ne prespite pomladi: športna trenerka Tjaša ima nekaj nasvetov za aktivno pomlad! (foto: Tjaša Babnik)
Tjaša Babnik

Ste še vedno v zimskem spanju? Ne prespite pomladi in spet vzpostavite rutino. Pri tem vam pomaga športna trenerka Tjaša Babnik. 

Prihod pomladi je nekaj posebej čarobnega. Vetrič začne segrevati ozračje, rože pokajo iz zemlje in drevesa spet ozelenijo. Zame je pomlad vedno simbolizirala upanje na nove začetke, opomin, da mrak zime ne traja večno. To je priložnost, da v svoje življenje povabimo več gibanja (še posebej, če ste pozimi dajali prednost počitku), da rečemo da novim ustvarjalnim prizadevanjem in zasadimo semena za cilje, za katere upamo, da jih bomo dosegli v prihodnjih mesecih.

Pomlad je tudi čas, da odstranimo prah iz zimske pajčevine – fizično in psihično – in kakšen je boljši način za to kot namerno dobro počutje?

Ko dnevi postajajo toplejši in daljši, lahko začnete v svoje življenje vnašati več energije in gibanja s temi osmimi preprostimi in učinkovitimi praksami dobrega počutja.

Tjaša Babnik

1. Vadite zunaj

Pomlad je odličen izgovor, da se čim pogosteje odpravite ven.

Začnite z vadbo, medtem ko uživate v toplem spomladanskem zraku! Zgrabite svoje uteži, podlogo za jogo ali tekaške copate in se odpravite na prosto. Ne glede na vaš najljubši način vadbe ima vadba zunaj številne prednosti, vključno z lajšanjem stresa in izboljšanjem duševnega zdravja. Po nekaterih raziskavah lahko že petminutna vadba zunaj izboljša tudi vašo samozavest.

2. Jejte sezonsko, jejte čisto!

O prednostih sezonskega prehranjevanja je povedanega veliko dobrega – ne le, da je to okolju prijazen način, ampak je tudi modra odločitev za vaše zdravje in dobro počutje! Pomlad je bogata z okusnimi sezonskimi pridelki in sadjem, predvsem pa je pomlad super začetek za čisto prehranjevanje, s čisto mislim čimbolj enosatvno.

3. Poskusite z razstrupljanjem

Ne glede na to, ali menite, da bi vašemu telesu, umu ali celo vašemu življenjskemu prostoru koristilo razstrupljanje, je pomlad pravi čas, da začnete s čistim listom. Če pojasnimo, ne priporočam "razstrupljanja", kot je čiščenje s sokom, ki je preveč restriktivno in bi lahko škodovalo vašemu zdravju - vendar obstajajo drugi načini za izpiranje toksinov iz telesa, kot je:

  • limfno ščetkanje,
  • vnos več zelenjave in sadja v svojo prehrano ter
  • zmanjšanje uživanja alkohola in kofeina.

Za začetek so super tudi dnevna razstrupljevanja (npr. skozi dan se uživa zgolj tekoča hrana – zelenjavno sadni sokovi, topla voda in juha).

Poskusite lahko tudi vključiti meditacijo, jogo ali prakso vodenja dnevnika v svojo rutino ob koncu dneva, da očistite negativne misli in energijo. In če vaš življenjski prostor potrebuje popestritev, lahko čiščenje z zelišči, kot sta brin in cedra, pomaga pregnati zastarelo energijo.

Ste že prisluhnili podkastu s Tjašo Babnik? Pogovarjali smo se tudi o zaobljubah. 🔉

4. Očistite svoj življenjski prostor

To ne bi bil članek o "dobrodošli pomladi" brez omembe dobrega starega spomladanskega čiščenja! Odstranite nered, odnesite svoja stara oblačila v trgovino z rabljenim blagom in lepo zdrgnite svoj prostor. Bonus točke, če svoj prostor očistite z nestrupenimi čistilnimi materiali!

5. Dovolj spanja

Pomembno je vedeti, da je dober spanec ključnega pomena za ohranjanje optimalnega zdravja in ravni energije skozi pomlad in pozneje. Če ugotovite, da je spanje težko doseči, poskusite uporabiti masko za oči ali poškropite vzglavnik s pršilom za perilo z vonjem sivke – ugotovljeno je bilo, da sivka pomaga ljudem pri naravni sprostitvi zaradi svoje kemične sestave.

6. Košček zemlje

Ustvarjanje lastnega vrta, ne glede na to, ali gre za majhno parcelo z rožami ali vrstami in vrstami zelenjave, je lahko meditativna in temeljna izkušnja. Vrtnarjenje nas povezuje z zemljo in približuje vsemu, kar ponuja pomlad: cvetenju novega življenja, ki prodira skozi zemljo. Poskusite! Morda dela čudeže za vaše duševno zdravje.

7. Grejte se na soncu

Zdaj, ko je oz. bo na voljo več sonca, ga IZKORISTITE za vse – povišane ravni vitamina D bodo izboljšale vaše razpoloženje, uravnale vaš cikel spanja, okrepile vaše kosti in celo okrepile vaš imunski sistem.

Avtorica vsebine: Tjaša Babnik

Tjašo lahko kontaktirate tudi na Instagramu ali Facebooku