Ste doma že vzpostavili novo “normalnost”?

Ste doma že vzpostavili novo “normalnost”? (foto: profimedia) profimedia
8. 4. 2020

Kar nekaj tednov že mineva od razglasitve epidemije in očitno omejitve gibanja še ne bo konec. Zato se moramo vsi skupaj privaditi na novo “normalnost” in se čim prej prilagoditi. Kako vam gre?

Sami verjetno ne pomnite podobnega dogodka, ki bi za toliko časa prekinil življenje. Morda se ga spominjajo vaše babice in dedki. A vendar je tako, da so naša nova realnost postali televizijski oglasi, ki nas spodbujajo k ostajanju doma in odgovornemu vedenju v trgovini. Pa vadbe doma, ki jih pripravlja skoraj vsak fitnes, verjetno tudi vaš. 

Nekje v vseh teh ukrepih moramo najti novo realnost, da bomo tudi začasa izrednih razmer lahko kar najbolje delovali in se prilagodili. Ste že postorili vse iz našega seznama? 

Sveža rutina

Kakorkoli ste se sprva upirali in se trudili, da vaša rutina ne bi bila okrnjena, se je to zgodilo. Zato morate sedaj najti nov ritem, ki bo dajal smisel vašim dnevom. Prav tako kot na običajen delovni dan določite, od katere do katere ure boste “v službi”. To velja za vse, ki ste primorani delati od doma. Določite tudi približno uro kosila in čas za hobije ter druge aktivnosti. 

Enako naredite pri otrocih, ki še bolj kot vi potrebujejo urnik. Naj bo šola na domu v približno enakem času kot je bila pred virusom. Popoldne naj ohranijo “krožke”, ki so jih obiskovali v šoli. Če npr. radi ustvarjajo, naj to počnejo vsaj enkrat tedensko. 

S tem boste prebrodili čas vse do trenutka, ko bomo spet lahko življenje usmerili na stare tirnice. 

Nova pravila glede čistoče

Ne ciljamo na to, da prej niste pogosto pospravljali in čistili doma, ampak na to, da je čistoča te dni še bolj pomembna za preprečevanje okužbe. Navadite sebe in ostale družinske člane, da se ob prihodu s sprehoda ali iz trgovine sezujete in slečete že na vhodu. Preden si dobro umijete roke, se ne dotikajte ničesar drugega. Večkrat razkužite kljuke in stikala. 

Uvedite tudi pogostejše pomivanje kopalnice, kjer puščate umazana oblačila, v katerih ste bili v trgovini ali lekarni in čiščenje drugih prostorov. 

Niste za vse sami

Ko razmišljate o novi rutini in predvsem tem, kaj naj z vsem prostim časom počnejo otroci, se opomnite, da niste sami. Lahko vam pomagajo in verjetno bodo prispevali kakšno odlično idejo, ki se je sami ne bi domislili. Poleg tega bodo raje upoštevali novo rutino, če bodo imeli občutek, da so jo pomagali zgraditi. 

Uživanje v drobnih stvareh

Če se nikoli niste znali ustaviti, ali pa ste to storili premalokrat, imate sedaj odlično priložnost. 

Uživajte v tihih jutrih, ko vsi še spijo, vi pa s skodelico kave opazujete sončni vzhod in čudovit nov dan, ki se prebuja. Več časa preživite ob aktivnostih za celo družino, za katere večkrat zmanjka časa. Ob kosilu zberite družino, ugasnite televizijo in se pogovarjajte o vsem mogočem. 

Odpravite se na sprehod v naravo, kjer ni veliko ljudi in za trenutek prisluhnite zvokom, bodite pozorni na vonje in se nadihajte svežega zraka. In se na splošno umirite. Telo in um potrebujeta odklop od hitrega življenja, v katerem ste živeli prej in v katerega se boste vrnili.