Tudi pri delu od doma morate postaviti meje (verjetno delate predolgo!)

Tudi pri delu od doma morate postaviti meje (verjetno delate predolgo!) (foto: unsplash) unsplash
6. 4. 2020

Delo od doma ima svoje prednosti, pa tudi slabosti in na slednje se bomo tokrat osredotočili. 

Če se je vaše delo že pred nekaj tedni prestavilo v domačo pisarno, ste do sedaj že izkusili večino dobrih in slabih plati, ki jih prinaša. Mi obožujemo “lena jutra”, ko po obilnem zajtrku lahko za računalnik sedemo kar v pižami. Pa možnost, da se odpravimo na krajši sprehod v naravo, kar “med delovnim časom”. Kosilo lahko čisto vsak dan pripravimo doma in ne porabljamo časa za vožnjo do pisarne. 

Vsi pa moramo hitro postaviti meje, saj se rado zgodi, da doma nimamo ure, ko prenehamo z delom. Službena elektronska pošta rada ostane odprta do večera in na telefon ste po novem dosegljivi neprestano. Pa služba to od vas zares zahteva? Če je odgovor ne, je skrajni čas, da postavite meje in nekaj časa posvetite tudi sebi. 

Kako to storiti?

Omejite čas, vendar bodite prilagodljivi

Naredite urnik, kot da bi hodili v službo. Na njem označite uro, ko boste zaprli službeno pošto in utišali služben telefon. Določite približen čas, ko boste “odšli iz službe” in tudi kdaj bo na vrsti kosilo. 

A ob vseh omejitvah ostanite prilagodljivi. Vsi se prvič spopadamo s takšno situacijo, zato se lahko zgodi, da boste tu in tam delo morali podaljšati ali kaj manjšega postoriti tudi v popoldanskem času. 

Najti morate torej ravnovesje med prostim časom in službo, kar pri delu od doma ni vedno najlažje. 

Prilagodite okolje

V enem kotičku pripravite domačo pisarno, drugi naj bo namenjen sproščanju in morda vadbi, tretji hobijem in aktivnostim v prostem času. 

Ko boste zapustili “pisarno” in se odpravili na primer na vrt, bodo možgani lažje preklopili na prosti čas in tako se boste uspešneje zadržali, da ne bi cel dan viseli pred računalnikom in osveževali službene pošte. 

Ukvarjajte se s hobijom

Edino pravilo pri tem je, da hobi ne sme biti povezan s službo. Tako boste imeli vsako jutro razlog, da se nečesa veselite, veliko bolj verjetno pa si boste za to tudi zares vzeli čas. Dodaten bonus boste imeli, če bo aktivnost povezala celo družino. 

S hobiji pa imate možnost tudi izboljšati svoje spretnosti, ki vam bodo prav prišle drugje. In kdaj bi bil boljši čas za urjenje kot sedaj? Poleg tega bodo dnevi dobili smisel, zato ne boste postali brezvoljni in zdolgočaseni. 

Vzemite situacijo kot priložnost za rast

Ko sta se prva panika in prah polegla, je čas, da opustimo pritoževanje nad nastalo situacijo in jo namesto tega vzamemo kot izkušnjo, ki nam bo pomagala zrasti. 

Delo od doma nas prisili najti ravnovesje in si kljub stresu vzeti čas zase. Opomni nas, kako hitro se znamo prilagoditi in ponuja možnosti, da razvijemo nove spretnosti in okrepimo tisto, v čemer še nismo zelo dobri. 

Uči nas tudi hvaležnosti: za družino, za službo, za zabavne aktivnosti, ki jih ne moremo izvajati ali smo jih morali prilagoditi.