Zakaj se sprehoditi po obroku?

Zakaj se sprehoditi po obroku? (foto: Profimedia) Profimedia
6. 9. 2021

Ste že kdaj slišali, da se je po zaužitem obroku dobro odpraviti na sprehod? Zakaj je temu tako in pri čemu vse lahko sprehod pomaga? Vse odgovore razkrivamo v tokratnem prispevku.

Preprečevanje napihnjenosti

Če ste po obroku napihnjeni, vam sprehod lahko pomaga. Lahkotna hoja po zaužitem obroku lahko preprečuje težave z napihnjenostjo in plini. V letu 2020 je bila celo opravljena študija med ljudmi, ki imajo sindrom razdražljivega črevesja. Rezultati namigujejo na to, da tudi pacientom z omenjeno boleznijo v boju proti napihnjenosti pomaga ravno hoja.

Reguliranje nivoja sladkorja v krvi

Po obroku, (sploh, če je ta bogat z ogljikovimi hidrati) naraste koncentracija glukoze v krvi. Gre za začasen porast, ki ni nevaren in je nekaj povsem običajnega. Če oseba nima sladkorne bolezni, se v telesu sprosti inzulin, ki ponovno zmanjša koncentracijo glukoze na normalno raven.

Pri zdravih posameznikih se torej nivo glukoze prej ali slej zmanjša. A s sprehodom lahko ta upad pospešimo. Tako bo naš nivo sladkorja prej prišel na normalno raven.

Boljše počutje

Sploh, če zaužijemo bolj obilen ali nezdrav obrok, lahko to vpliva na naše počutje. Veliko ljudi priča o tem, da se po obilnih, bolj mastnih obrokih počuti slabo. Sprehod (še posebej v naravi) lahko pripomore k sprostitvi in boljšemu počutju. 

S sprehajanjem pospešimo sproščanje endorfinov, "hormonov sreče", ki lahko pomagajo pri blaženju bolečin, zmanjšanju stresa in izboljšanju razpoloženja. Tudi, če ste zaužili večji obrok, po katerem se počutite neudobno ali ste celo v blažjih bolečinah, bi vam sprehod lahko pomagal.

Samo sprehajanje ima že samo po sebi veliko pozitivnih učinkov, zato se tudi danes ne pozabite odpraviti vsaj na krajši sprehod. Seveda pa je pomembno, da ne pretiravamo: pretirana aktivnost po jedi lahko naredi več škode, kot koristi. Prisluhnite svojemu telesu in se gibajte zmerno do meje, kjer vam je prijetno.

Veronika Sivka

Značke: hoja sprehod