25 preprostih načinov, kako poskrbeti za dobro počutje + NAGRADNA IGRA!

25 preprostih načinov, kako poskrbeti za dobro počutje + NAGRADNA IGRA! (foto: Profimedia) Profimedia
21. 4. 2021

Nekaj namigov, kaj lahko vsak dan naredite zase in za svoje dobro počutje.
Začeli bomo s stvarmi, ki ne vzamejo veliko časa, ki ne izčrpavajo fizično in največkrat nič ne stanejo.

Preden se lotimo namigov za dobro počutje, se razvajajte z NAGRADNO IGRO! 

In opravite izziv.

IZZIV: Na prvo mesto postavite sebe in izboljšajte svoje počutje!

1. Poiščite (nov) hobi. Raziskave pravijo, da s tem, ko se ukvarjamo s stvarmi, ki niso povezane z našimi vsakodnevnimi opravili, obveznostmi in službo, zmanjšujemo vpliv stresa na zdravje.

2. Razvajajte kožo. Vsak dan. Brez izjeme. Enkrat na teden pripravite masko za obraz, drugič si privoščite masažo (če že imate kandidata, ki vas bo zmasiral, toliko bolje) itn.

3. Telefon naj vedno ostane v sobi, v kuhinji ali v pisarni. Ko se odpravite spat, privoščite možganom odmor. Spalnica naj bo prostor, ki ga povezujete s počitkom in sproščanjem.

4. Prenehajte uporabljati gumb za dremež. Strokovnjaki opozarjajo, da je stresno za telo. Pogosto boste še bolj utrujeni.

5. Takoj ko vstanete, spustite v prostor svetlobo in prezračite. Naredite nekaj globokih vdihov.

6. Vsako jutro preberite veselo zgodbo. Ali poglavje v knjigi. Ali poslušajte podkast. Vsedite se in pet minut berite. Ne hitite.

7. Privoščite si zdrav prigrizek. Sladke prigrizke zamenjajte z bolj zdravimi alternativami. Ideje: banana z maslom iz oreščkov (arašidi, mandlji …), zelenjava z doma pripravljenim humusom, pest oreščkov, doma pripravljena granola, grški jogurt s svežim sezonskim sadjem al pa se pogrejte s sladko kvinojo - RECEPT.

8. Recite 'ne'. Pogosto smo pod stresom, ker se stvari nabirajo, ker smo preobremenjeni, a imamo za vse, kar nas čaka, premalo časa. Razmislite, kaj od vsega ima prednost. In občasno recite tudi 'ne'.

9. Glejte fotografije ali videe prikupnih živalic. Tudi tu je znanost na naši strani. Če pa imate hišnega ljubljenčka, se igrajte z njim.  Preverite pa tudi: Kaj se zgodi, če vsak dan preživite 10 minut s psom ali z mačko

10. Rišite ali barvajte. Telo se sprosti, ko se osredotočimo na barvanje in ustvarjanje.

11. Vzemite odmor. Delo je stresno. Če imate to srečo, da imate na voljo dopust ali ure, jih izkoristite. Ne čakajte celo leto, ko si boste končno privoščili tisti težko zasluženi dopust. Če nimate te možnosti, poskrbite, da boste to naredili med vikendi in drugimi dela prostimi dnevi. Odklopite. Ugasnite telefon in vzemite knjigo v roke ali pojdite na izlet.

12. Pa tudi sicer: večkrat ugasnite telefon in ... Počnite karkoli drugega. Berite. Uvedite nov ritual - uživanje v skodelici čaja.

13. Vsak dan pet minut meditirajte. Raziskave kažejo, da meditacija odpravlja škodljive učinke stresa. Preprosto zaprite oči, naredite nekaj globokih vdihov in izdihov in sprostite zakrčeno telo. Če opazite, da vaše misli odplavajo, se ne jezite. Spet jih usmerite na dih. Več: To se zgodi, ko se oseba odloči prvič v življenju meditirati

14. Opazujte, razmislite, predvidite težave preden se zgodijo. Izognite se stresnim situacijam. Naj bodo še tako majhne, imajo izjemno močen vpliv. Razmislite: ali namenite premalo časa potovanju v službo in ste zato na poti ves čas pod stresom? Ali odhajate od doma, ne da bi zajtrkovali in imate zato vsako dopoldne glavobole?

15. Pojdite ven. Ne glede na to, kako zaposleni ste, ne glede na vreme. Naj to postane vaša navada - pojdite ven in globoko vdihnite. Bodite v naravi, pa čeprav le nekaj minut. Ne morete si predstavljati, kakšen vpliv ima to lahko na naše telo.

16. V stanovanje prinesite zelenje. Poleg tega, da rastline čistijo zrak – TUKAJ preverite, katere najbolj –, raziskave pravijo, da izboljšujejo razpoloženje in pomirjajo. To posredno vpliva tudi na krvni pritisk, glavobole …

17. Redno telovadite. Pospešite srčni utrip in poskrbite, da se bodo začeli pretakati hormoni sreče. To ne zahteva dolgih ur v telovadnici, lahko je 20 minut hitre hoje trikrat na teden.

18. Pišite dnevnik hvaležnosti. Študije so pokazale, da ima izražanje hvaležnosti neverjetne učinke na zdravje in dobro počutje. V dnevnih zapišite tudi vse svoje misli, kadarkoli.

19. Po večerji se popolnoma odklopite.

20. Poskrbite za obilo spanca. Kar je seveda lažje reči kot storiti. Toda pomanjkanje spanca v resnici lahko prispeva k težavam z zdravjem, zato se splača potruditi.

21. Sprostite se. S partnerjem ali sami ... Saj veste, kaj imamo v mislih, kajne? Ja, orgazem dela čudeže.

22. Znebite se odvečnih stvari. Temu posvetite 5 do 10 minut na dan. PREVERITE: 24 stvari, ki se jih morate znebiti ta trenutek

23. Privoščite si kopel. Ali nekoliko daljše prhanje. Ko se stuširate, obrnite hrbet proti vodnemu curku, zaprite oči in … naj vas dotik vode sprosti. Nekajkrat globoko vdihnite.

24. Za nekoga naredite nekaj dobrega.

25. Udeležite se skupinskih srečanj. Pojdite na potopisno predavanje. Ali katero drugo (brezplačno) predavanje oz. krožek.