Se imate radi ali ste sebični?

Se imate radi ali ste sebični? (foto: unsplash) unsplash
29. 4. 2021

Med enim in drugim je tanka črta, zato preverite, ali prepoznate razliko.

Preden pogledamo, kaj je ljubezen do sebe in kaj je sebičnost, imamo za vas izziv, ki se tokrat nanaša na odnos do sebe. 

IZZIV: Stopite pred ogledalo in si povejte, zakaj ste ponosni nase.

Večkrat, kot boste to počeli, bolj boste okrepili samozavest in resnično začeli verjeti, da ste izjemni. 

Ljubezen do sebe postavi ravnovesje v življenju

Samozavestno in upravičeno lahko rečete, da skrbite zase, ko si pripravite zdrav obrok, kadar telovadite, si uredite spalni ritem, poskrbite za sproščanje in se ukvarjate s svojim hobijem. Učite se iz slabih dni, ko ste izčrpani in nimate energije niti za kuhanje, kaj šele za druženje ali pomoč prijatelju. Veste, da morate najprej poskrbeti zase, da se boste lahko osredotočili v službi in bili na razpolago drugim. 

Sebičnost obremeni, namesto sprosti

Sebična oseba gre, ko se počuti slabo, po nakupih, se prenajeda, spije nekaj alkoholnih pijač … in ima kasneje zaradi vsega tega slabo vest. Tega ne potrebujete, še posebej ne, kadar ste že tako ali tako na tleh. 

Po vsem tem se kasneje ne boste počutili bolje, ampak slabše, ker ste razočarali sebe. Namesto da bi poskrbeli zase, se še bolj izčrpavate. Do sebe ste sebični. 

Ljubezen do sebe se odseva navzven

Zakaj pravzaprav skrbimo zase? Ker več, kot vložimo vase, več lahko damo drugim. Nazadnje vedno pride do tega, koliko sebe, svoje pomoči, nasvetov, talenta bomo lahko dali. 

Igra z otroki ne bo več nekaj utrujajočega, ampak nekaj, česar se lahko veselite. Radi boste pomagali mami pripraviti kosilo in ne boste preutrujeni za družabni večer. Brez težav boste svetovali prijatelju v stiski in boste tu, ko vas bo potreboval. 

Sebičnost se odseva znotraj človeka

Če ste sebični, iščete stabilnost samo zase. Zase ne skrbite na zdrav način, zato pošiljate slabe vibracije, ki posledično privlačijo napačne ljudi. Ne bodo vam vračali truda, ki ga vložite v odnos z njimi, po druženju boste izčrpani. 

Če se osredotočate samo nase, ne morete trditi, da ste srečni. Tega ne občutite že nekaj časa. 

Ljubezen do sebe pomaga vsem

Saj veste, ko smo rekli, da skrbimo zase, da smo lahko na voljo drugim. Ker se imate radi, lahko napredujete in osebnostno rastete. Ste boljši starš svojemu otroku, sočutnejša sestra ali brat, prijatelj ali prijateljica …

Ste uspešnejši tako poslovno kot v odnosih in zdi se, da vsak dan brez težav naštejete kup stvari, za katere ste hvaležni. 

Sebičnost ne pomaga nikomur

Na začetku se vam bo morda zdelo, da je vse vredu, potem pa se boste s prijatelji slišali vedno manj, ker se ne trudite graditi odnosov. Vaša postava vam v ogledalu ne bo več všeč, ker jeste, da se tolažite, ne da skrbite zase. Neurejena čustva bodo privrela na dan. 

V takšnem stanju ne morete pomagati nikomur, ne morete dobro opraviti razgovora za službo, biti dober sin ali hči, fant ali punca. Pravzaprav nihče, niti vi, nima nič od tega.