Kaj se zgodi, če preveč časa preživite pred ekranom?

Kaj se zgodi, če preveč časa preživite pred ekranom? (foto: profimedia) profimedia
16. 8. 2021

Ukrepi, povečano delo od doma in tudi nizke temperature nas silijo v to, da več časa preživimo pred ekrani. Vseeno bi morali to precej omejiti, saj posledice niso nič kaj obetavne ...

Ste kdaj razmišljali, kaj se dogaja z obrazom, očmi in celotnim telesom, ko veliko časa preživite pred ekrani? Posledice so precej zastrašujoče. 

Preoblikovanje dela možganov

Nekatere raziskave pravijo, da veliko časa pred ekranom lahko preoblikuje sivo možganovino odraslega človeka. Ljudje, ki so bili diagnosticirani z odvisnostjo od pametnega telefona, naj bi imeli manj sive možganovine na določenih mestih v možganih kot drugi. To je povezano tudi z belo možganovino, saj se pojavijo težave kot so problemi s komunikacijo, veliko poželenj po nezdravi hrani ali poslabšanje odvisnosti in slabši kognitivni nastop. 

Tudi ljudje, ki niso odvisni od telefona, a so ga primorani veliko uporabljati, lahko izkusijo enake probleme. 

Naprezanje oči

Dobro veste, da gledanje v ekran škoduje očem, modra svetloba pa vas tudi prebudi, zato je tako slabo, če telefon uporabljate tik pred spanjem. Prekomerno uporabljanje telefona, računalnika in televizije lahko škoduje očesni mrežnici in zahteva pretirano naprezanje oči. 

Ko zremo v ekran namreč mežikamo precej manj kot običajno, zato posledično trpimo za "suhim očesom" in utrujenostjo. Da bi se temu izognili, vsakih 15 poglejte proč od ekrana, skozi okno ali kam v daljavo in za 2 sekundi popolnoma zaprite oči. 

Kazanje in procesiranje čustev

Strašljiv je podatek iz raziskave, objavljene v The british psychological society, ki pravi, da so ob povečanem času za televizijo in telefon otroci kazali vedno manjše razumevanje čustev. Ekrani podobno lahko vplivajo tudi na odrasle. Čeprav niste odrasli s telefonom v roki, lahko družbena omrežja vplivajo na proces sprejemanja in izražanja čustev, zato je dobro, da se včasih vsaj za nekaj dni (bolje za cel teden) odklopite od vseh elektronskih naprav in preživite več časa v realnem življenju, gradite prave odnose in se posvetite bližnjim osebam. 

Večje tveganje za depresijo 

Dlje kot sedite za računalnikom, večje tveganje imate, da postanete depresivni. Tako pravi raziskava, objavljena v BMC Public Health, ki vključuje analizo 19 drugih raziskav in kaže povezavo med časom pred zaslonom ter depresijo. Raziskava iz leta 2017 je pokazala, da je omenjena povezava močnejša pri ženskah. 

A to je lahko dvorezen meč, saj po drugi strani ljudje, ki so depresivni, radi brskajo po družbenih omrežjih.