Se redite in brezglavo nakupujete? 5 znakov, da morate NUJNO na dopust!

Se redite in brezglavo nakupujete? 5 znakov, da morate NUJNO na dopust! (foto: profimedia) profimedia
14. 8. 2021

Smo že sredi avgusta in vi še niste bili na počitnicah? Čutite, da ste utrujeni, brezvoljni in da vas nič ne veseli, služba pa vam že več kot preseda? Potem je skrajni čas, da šefu oznanite, da nujno potrebujete dopust in takoj rezervirate počitnice.

Obstajajo znaki, ki vam povedo, da potrebujete počitnice. Telo in možgani si morajo oddahniti, preden se pojavijo resnejše težave z zdravjem. 

Čimprej se odpravite na oddih, če opazite naslednje: 

1. Konstanten glavobol

Če se zjutraj zbujate z glavobolom, je čas za letni dopust. To namreč pomeni, da je stres vzel svoj davek in začel puščati posledice na vašem telesu. Morda zaradi stresa celo škripate z zobmi. Že nekaj dni oddiha vam bo povrnilo moči in zbistrilo glavo.

profimedia

2. Zapravljate več kot po navadi

Če ste opazili, da zapravljate več kot navadno, da kupujete več oblek kot po navadi, morda celo kupujete srečke in igrate igre na srečo, to pomeni, da vam le kupovanje nepotrebnih stvari dvigne nivo dopamina (hormona sreče), ki se spopada s stresom in izgorelostjo.

3. Vsi vam gredo na živce

Čutite, da postajate nestrpni in da vam gredo na živce prav vsi okrog vas - od sodelavcev do družinskih članov? In ker ne želite ves čas vpiti, ste raje sami doma? To je res slab znak oziroma to je že zelo resno opozorilo, da si vzamete dopust. Nekaj dni miru, morja ali pohajkovanj po hribih dela čudeže.

profimedia

4. Redite se

Če ste v zadnjem času zredili, vam morda niti ni treba iti na dieto, ampak le na dopust. Kajti stres vpliva tudi na kopičenje kilogramov, čustveno prenajedanje in mimogrede, stres močno zviša nivo slabega holesterola, kar škodi zdravju. Kortizol (stresni hormon) našemu telesu namreč govori, da mora skladiščiti energijo, zato pridno nabira maščobo, posebno okrog trebuha.

profimedia

5. Delate veliko napak

Ste razdražljivi in popolnoma brez koncentracije, poleg tega ste otopeli in neaktivni - prej ali slej boste začeli delati napake na delovnem mestu. Začudeni boste, kako boste po 14 dneh počitka znova našli voljo in željo po delu, ki vas je prej izčrpavalo in dolgočasilo. No, če se vam to ne zgodi, začnite razmišljati o zamenjavi službe ali pa ste preprosto preveč izgoreli.